Sve je počelo zabranom plakata…

Na današnji dan prije 5 godina tadašnji ravnatelj Gavelle odlučio je povući plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke'.

Sjećate li se? 16. siječnja 2013. godine Večernji list 'otkrio' je ono što je pomnijim pratiteljima domaće kazališne scene bilo poznato tjednima - plakat za nadolazeću produkciju Gradskog dramskog kazališta Gavella, scensku adaptaciju filma Dalibora Matanića - Fine mrtve djevojke.

Večernjakov bojni poklič pao je tad na plodno tlo pa je uskoro reagirao i sam gradonačelnik Milan Bandić zahtjevajući promjenu plakata, navodno i pod prijetnjom ukidanja financiranja kazalištu u Frankopanskoj.

Iako je isprva pokušavao ostaviti dojam otpora, tadašnji Gavellin ravnatelj Darko Stazić kapitulirao je nakon samo par sati i plakat - zabranio. Uskoro je zbog toga otvorenim pismom Gavelli suradnju otkazao Oliver Frljić, za što je pak na koncu de facto nagrađen intendanturom u HNK Rijeka.

Stazić se pak s vjetrometine ravnateljskog mjesta u Gavelli sklonio na samo za njega izmišljenu poziciju savjetnika ravnatelja, da bi se i s tog trusnog terena izmakao ovo ljeto, na daleko ugodniju i što je važnije od otkaza zaštićenu poziciju - člana glumačkog ansambla.

Bandić je i dalje gradonačelnik.

Studio Cuculić i dalje radi plakate za Gavellu.

No, zato su zahtjevi za zabranama plakata postali gotovo posve uobičajeni (Hinkemann, HNK u Zagrebu...) i nije stalo na njima.

Nagledali smo se odonda svega: zahtjeva za zabranu predstava, nasilnih demonstracija, odgađanja kompletnih kulturnih manifestacija, skidanja filmova s programa javne televizije, provala u stanove, prijetnji smrću...

I tom se nizu danas, nakon pet godina, uopće ne nazire kraj.

Dapače.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE