Čovjek Jastuk

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Brojnim nagradama ovjenačana 'najcrnja od svih crno-humornih komedija' Martina McDonagha, stiže na repertoar GDK Gavella u režiji Vanje Jovanovića.
autorski tim funkcija
Šimun Matišićskladatelj
Vanja Jovanovićredatelj
Vanja Jovanovićscenograf
Christian Kanaziroblikovatelj zvuka
Andrea Gladšaptač
Snježana Majdakinspicijent
Nora Krstulovićprevoditelj
Dubravko Mihanovićdramaturg
Marita Ćoposcenograf
Marita Ćopokostimograf
Martin McDonaghautor teksa
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Franjo DijakAriel
Nikola BaćeMichal
Sven ŠestakTupolski
Živko AnočićKaturian

Ovjenčan Nagradom Olivier za najbolju novu dramu, Nagradom New York Drama Critics' Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima, "Čovjek Jastuk " ("The Pillowman") u Hrvatskoj je prvi put premijerno postavljen 2009. na Sceni Gorica, a novom produkcijom istog teksta u režiji Vanje Jovanovića sezonu 2021/2022 započinje zagrebačka Gavella.

Kako kaže službena najava:

""Čovjek Jastuk " ("The Pillowman") jedan je od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno. McDonagh ima sposobnost da nas nagovori da uskočimo u "vlak smrti" kojim nas je odlučio povesti u mrak gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći. Ponekad, kao i osobe komada, nismo sigurni što je istina, a što laž, što je učinjeno, a što zamišljeno, te kada nas se navodi na krivi put ne bismo li još više posumnjali u vjerodostojnost tragova koji nas vode kroz labirint "Čovjeka Jastuka". S izuzetno smo glumstvenim materijalom, partiturom zagušljive sugestivnosti, u kojoj svjetlo postoji, no likovi – a i mi s njima – se pitamo odakle ono dopire. Je li to vjera u važnost pričanja priča, u ljudskost, milosrđe i sućut koje postoje i u totalitarnoj tami jednog svijeta u kakvom se nadamo da ne živimo...
 "Čovjek Jastuk" se virtuozno poigrava mogućim odgovorima, očekivanjima, krhkošću granice zbilje i fikcije, kazalištem."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE