Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2009/10: ZKL

Sezona 2009/10: ZKL

Dva naslova najavljena, ali ne i izvedena lani, ZKL obećava i ove sezone: 'Petra Pana' i 'Ježevu kućicu'. A uz njih još i dva naslova domaće proizvodnje.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo vam najave premijernih naslova u sezoni 2009/2010. onako kako ih je oglasilo Zagrebačko kazalište lutaka.

Branko Ćopić: JEŽEVA KUĆICA
režija: Boško Violić
premijera: ???

Priča u stihu o Ježurki Ježu oduševljavala je desetljećima naraštaje djece, a ove sezone vraća se i na pozornicu ZKL-a nakon 1984. godine. Životinjski likovi savršeno su prikladni lutkarskom glumištu jer ih mali ih gledatelji doživljavaju kao naravno otjelovljenje. Lijin poziv Ježurki na večeru i njegovo odbijanje da svoj skromni dom zamijeni njenim raskošnim staništem (unatoč ruganju Mede, Vuka i Lije) jasna je i jednostavna poruka kako valja voljeti svojom dom ma što o njemu drugi mislili. Domoljublje nikada nije prerano učiti i osjetiti!

J. M. Barrie: PETAR PAN
Režija: Aida Bukvić
premijera: ???

Djeca su prvi put upoznala Petra Pana upravo na kazališnoj pozornici. Škotski pisac J. M. Barrie prvo je napisao dramu, koja je premijerno izvedena 1904., a onda ju, potaknut velikim uspjehom kod gledatelja, pretvorio u roman, objavljen 1911. Poslije tog romana, naslovljenog Peter i Wendy, objavio je i nastavak, a tijekom idućeg je stoljeća nastalo više djela nadahnutih likom dječaka koji odbija odrasti: od romana i pjesama do filmova i predstava. «Sva djeca, osim jednog, odrastu», uvodna je rečenica romana. Želja za vječnim djetinjstvom veoma se često doživljava kao romantičan iskaz čežnje za dječjom nevinošću, svježinom percepcije i bezbrižnošću. Međutim, Petar Pan, koji može sve što bi svako dijete moglo poželjeti - letjeti, razgovarati s vilama i sirenama, tući se s gusarima - čezne za majkom i toplom svakodnevicom obiteljskog doma, koja je djeci zamorna i dosadna. Petar, ipak, nije običan dječak i iza njegova dječjeg lica naziremo mnogo mračniji smijeh grčkog Pana, pa ova složena priča u sebi spaja romantični bijeg u zemlju snova i tragediju dječaka zarobljenog negdje između neba i zemlje.

Dubravko Jelačić Bužimski: OSVAJANJE KAZALIŠTA
Režija: Zoran Mužić
premijera: ???

Tri boje (Crvena, Plava i Žuta) i tri svirača (cvrčak Ting, mrav Tang i dinosaur Sukrapina) dolaze u staro napušteno kazalište da ga urede i ožive.  Isprva se prepiru tko će i što napraviti da kazalište opet privuče djecu i glumce. Svatko ima svoju zamisao i sebe drži pametnijim i sposobnijim za tešku zadaću od drugih.  Napokon shvate i prihvate da zajedničkim snagama stvore mogućnosti Glumcu kako bi on oživio glumište. Jer bez glumca nema ni kazališta. Suvremeni hrvatski dramatičar Dubravko Jelačić Bužimski  napisao je lutkokaz prepun sjajnih songova i maštovite igre, poučan i zabavan istodobno.

Ivana Brlić Mažuranić: RIBAR PALUNKO I NJEGOVA ŽENA
Režija: Georgij Paro
premijera: ???

Bajka o ribaru Palunku jedna je od najslojevitijih bajki Ivane Brlić Mažuranić. Ona spaja razinu slavenskog mita (otok Bujan i podmorski svijet), mukotrpnu svakodnevnicu ribara koji «što jedan dan ulove, drugi dan pojedu» i originalnu, autorsku invenciju obojenu dubokim psihološkim razumijevanjem i smislom za humor. Ribar Palunko je nesretan čovjek, iscrpljen mukotrpnim životom koji sanja o bogatstvu i čudima. Kad zatraži oslobođenje od jada, Zora djevojka mu pošalje ženu, koja je jednako siromašna kao on, ali iznimna pripovjedačica. On se na to posve izgubi (doslovno i metaforički) u vilinskom svijetu, ugrozivši svojom nepromišljenošću opstanak obitelji. Tada postaje očito da će prava junakinja priče biti neimenovana «žena» iz naslova. Jesu li bajke začin života ili opasan pričin i hoće li junaka stajati života ili mu život spasiti, pokazat će se u ovoj raskošnoj produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka, koja spaja više lutkarskih tehnika.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE