Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Tedi Lušetić u novom pohodu na Komediju

Tedi Lušetić u novom pohodu na Komediju

Usprkos svemu, natječaji za ravnatelje zagrebačkih javnih kazališta idu dalje. Onaj u Komediji posebno je problematičan.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, usred pandemije u Zagrebu su raspisana dva natječaja za ravnatelje gradskih kazališta, 12.2. u Zagrebačkom kazalištu lutaka i 18.3. u Gradskom kazalištu Komedija.

Na natječaj za ravnateljsko mjesto u ZKL pristigla je tek jedna prijava, ona aktualne ravnateljice Ljiljane Štokalo, a Kazališno vijeće kuće nakon provedbe propisane procedure proslijedilo Gradskoj skupštini prijedlog da Štokalo bude imenovana u još jedan četverogodišnji mandat. Kako je rok za prijave na rečeni natječaj bio 15 dana, a odluke o zabrani okupljanja donesene su nakon isteka tog roka, vrlo je izvjesno da na provedbu natječaja neće biti formalnih primjedbi, premda - barem zasad - na dnevnom redu iduće sjednice Skupštine nema točke o imenovanju ravnateljice.

No, zato je natječaj u Komediji iznimno problematičan. Raspisan je 18. ožujka, dakle nakon zabrane javnog okupljanja i samo par dana prije obustave javnog prometa pa svi zainteresirani kandidati nisu mogli, u skladu sa Zakonom o kazalištima, dobiti na uvid dokumente o poslovanju kuće niti preuzeti natječajnu dokumentaciju. Potom je upravna zgrada kazališta teško nastradala u potresu, čime su dodatno ograničena prava potencijalnih kandidata.

O tome nam je još u ožujku glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, Domagoj Rebić, rekao slijedeće:

"Mišljenja sam kako bi sve natječaje trebalo odgoditi do stabiliziranja ove izvanredne situacije.
Naime, potencijalnim kandidatima onemogućeno je ili u bitnome onemogućeno kretanje, pristup institucijama radi pribavke dokumentacije, potvrda o nekažnjavanjima i ostalo.
Upravo zbog zabrane kretanja, ograničena je mogućnost kandidatima ravnopravno sudjelovati u postupku natječaja.
Zaključno, ova izvanredna situacija u kojoj je uskraćeno ili bitno onemogućeno ostvarivanje elementarnih ustavnih prava, nije podobna za raspisivanje natječaja i njihovu provedbu."

Svemu tome usprkos, Kazališno vijeće Komedije odlučilo je provesti natječaj do kraja, a na njega su prema našim informacijama pristigle dvije prijave, ona redatelja Marka Jurage i ona Tedija Lušetića, zaposlenika Gradskog ureda za kulturu, jednog od autora koncepta 'Ljeta na Savi' i konačno - jednog od optuženika u aferi Bundefest.

Uz sve navedeno, Lušetiću se na putu do fotelje ravnatelja kazališta iz kojeg je svojvremeno i otišao u Gradski ured , ispriječio se (kao i prije tri godine), Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, točnije njegovu člank 41. u kojem stoji ovo:

Članak 41.
Službenik ne smije donositi odluke, odnosno sudjelovati u donošenju odluka koje utječu na financijski ili drugi interes:
a) njegovoga bračnog ili izvanbračnog druga, djeteta ili roditelja,
b) fizičkih, odnosno pravnih osoba s kojima ostvaruje ili je ostvarivao službene ili poslovne kontakte u posljednje dvije godine,
c) fizičkih, odnosno pravnih osoba koje su u posljednjih pet godina financirale njegovu izbornu kampanju,
d) udruge ili pravne osobe u kojoj je na mjestu predsjednika, upravitelja ili člana upravnog odbora,
e) fizičke ili pravne osobe čiji je predstavnik, zakonski zastupnik ili stečajni upravitelj,
f) fizičke ili pravne osobe s kojima je službenik, njegov bračni ili izvanbračni drug, dijete ili roditelj u sporu ili je njihov dužnik.

Lušetić je u GUKOS stigao izravno s radnog mjesta u Komediji čime je rečeni članak u potpunosti pogažen jer je s mjesta pomoćnika pročelnika Ureda izravno sudjelovao o donošenju odluka pravne osobe s kojom je ostvarivao ne samo poslovne kontakte nego i bio zaposlenik iste - kazališta Komedija.

U tom istom prekršaju bi se, u slučaju da Lušetić bude izabran za ravnatelja, sad našao cijeli Gradski ured za kulturu na čelu s pročelnicom Milanom Vuković Runjić.

Stoga su za rasplet situacije moguća dva riješenja - ili Lušetić neće biti izabran ili cijeli GUK mora biti izuzet od donošenja bilo kakvih odluka koje utječu na Komediju, što je - naravno - nemoguće.

Kazališno vijeće s kandidatima tek treba razgovarati s kandidatima, te donijeti odluku, a kuloari nagađaju kako će ista biti donešena u roku koji će omogućiti da se prijedlog za imenovanje nađe na dnevnom redu već spomenute sjednice Gradske skupštine, 7. svibnja.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE