Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Financiramo li jedno Hrvatsko narodno kazalište već godinama – protuzakonito?

Financiramo li jedno Hrvatsko narodno kazalište već godinama – protuzakonito?

I kako li je samo to promaklo 'stručnjaku' Ilčiću?
Share on facebook
Share on twitter

Izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima (ZOK) iz 2013. godine, a tijekom mandata ministrice Andree Zlatar ViolićHrvatsko narodno kazalište u Varaždinu dobilo je status nacionalnog kazališta.

Na stranu sad činjenica da su cijela procedura donošenja tih izmjena i dopuna, kao i obrazloženja zašto HNK Varaždin treba dobiti nacionalni status bila iznimno - suspektna.

Varaždinsko kazalište formalno je dobilo nacionalni status, a time i obećanje izdašnijeg financiranja. Začkoljica je,  međutim, u tome da kazališta s nacionalnim statusom ne bivaju od Ministarstva financirana automatski već temeljem Pravilnika o kriterijima i standardima za osiguravanje sredstva za nacionalna kazališta.

Koji je donesen 2008. godine i odonda nije mijenjan. Pa u njemu - pogađate - nema HNK Varaždin.

Dakle, to kazalište od 2013. godine prima daleko veća sredstava Ministarstva kulture, no što je to bio slučaj prije izmjena ZOK-a, premda de jure nije navedeno u pravilniku temeljem kojeg mu se ta ista sredstva odobravaju.

Za divno čudo, osim golemom administrativnom aparatu Ministarstva kulture, ta je 'sitnica' promakla i Varaždincu, navodnom velikom stručnjaku u kulturi i opet navodnom budućem savjetniku resorne ministrice Ladislavu Ilčiću.

Nije na odmet napomenuti kako je proglašenjem HNK u Varaždinu nacionalnim teatrom Grad Varaždin kao jedini vlasnik tog teatra izgubio autonomiju imenovanja ravnatelja te kuće bez 'blagoslova' Ministarstva kulture. Kao i da je Ilčić bio zastupnik varaždinskog Gradskog vijeća, te je za sve navedeno morao znati. Ali se oglasio nije.

Zašto?

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI