Naslovnica > VIJESTI > Preminuo Slavko Šestak

Preminuo Slavko Šestak

Dugogodišnji prvak Hrvatske drame i prvak HNK Ivana pl. Zajca Slavko Šestak preminuo je 7. rujna 2017. u Rijeci, u 88. godini života.
Share on facebook
Share on twitter

Slavko Šestak rođen je u Karlovcu gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu da bi potom nastavio studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prvi je glumački nastup ostvario u rodnom gradu, nakon kojeg više nije napuštao 'daske koje život znače', a prvi profesionalni angažman dobio je u tadašnjem splitskom Narodnom kazalištu u sezoni 1950/51. Već 1953. prelazi u Narodno kazalište Ivan Zajc u Rijeci, kojem je ostao vjeran cijeli svoj glumački vijek.

Među najznačajnijim ulogama Slavka Šestaka ističu se Mercutio u 'Romeu i Juliji', Cassio u 'Otelu', Vratilo u 'Sni Ivanjske noći' i Kralj Lear Williama Shakespearea, potom Fortunato u 'Ribarskim svađama' Carla Goldonija; Markiz od Pose u 'Don Carlosu' Friedricha Schillera; Gradonačelnik u 'Revizoru' N. V. Gogolja; Gajev u 'Višnjiku' A. P. Čehova; Starac u 'Stolicama' E. Ionescoa ili Tom u 'Staklenoj menažeriji' T. Williamsa.

Osobito se istaknuo ulogama u djelima hrvatskih autora Marina Držića (Skup, 'Dundo Maroje'), Ivana Gundulića (Divjak, 'Dubravka'), Miroslava Krleže (Krešimir Horvat, 'Vučjak'; Puba, 'Gospoda Glembajevi'; Aurel, 'Leda'; Doktor, 'Na rubu pameti'), Mirka Božića (Blaž Bogdan, 'Pravednik') i Drage Gervaisa (Celestin, 'Duhi'; Admiral, 'Karolina Riječka').

Zapažene je uloge ostvario i u mjuziklu te rock-operi ('My Fair Lady', 'Poljubi me, Kato', 'Karolina Riječka').

Od brojnih nagrada i priznanja koja je Šestak primio u bogatoj karijeri ističu se one UDUH-a (za ulogu Mokorela u Borovoj 'Zvijezde su vječne', Vratila u Shakespeareovu 'Snu Ivanjske noći', Ruzantea u 'Muškarčinu', Martina u Hadžićevu 'Hitleru u partizanima', Mikca u Brešanovoj 'Svečanoj večeri u pogrebnom društvu', Sempronia u Achardovoj 'Celestini'), potom Nagrada Vladimir Nazor za ulogu Gradonačelnika u Gogoljevu 'Revizoru', Nagrada Revije musicala za Profesora Higginsa u 'My Fair Lady', Nagrada na susretu kazališta Hrvatske u Slavonskom Brodu za Gervaisovog Celestina u 'Duhima' te Nagrada Grada Rijeke za ulogu Mokorela u predstavi 'Zvijezde su vječne' kao i istoimena Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti.

Komemoracija Slavku Šestaku bit će održana u srijedu, 13. rujna u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u 13 sati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI