Velika kazališta na velikom platnu

Kako pogledati predstave legendarnog MHT-a, kazališta Vahtangov ili londonskog National Theatrea i sve to usred Zagreba? Navratite u Kino Tuškanac!
Share on facebook
Share on twitter

Projekcije uspješnih kazališnih predstava sa svjetskih pozornica  nastavljaju se u zagrebačkom kinu Tuškanac i u ožujku, travnju i svibnju, a donose hitove iz tri legendarna europska teatra.

 

Stage Russia HD:

Nedjelja, 19. ožujka 2017. - 19:00

Antun Čehov: Višnjik
(MHT, Rusija, 2016.); redatelj: Adolf Shapiro

digitalno, hrvatski titl, 180 min

Uloge: Renata Litvinova (Ranevskaja Ljubov Andrejevna), Jana Gladkova (Anja), Jana Sekste (Varja), Sergej Drajden (Gajev Leonid Andrejevič), Andrej Smoljakov (Lopakin Jermolaj Aleksijevič), Nikolaj Čindjakin (Firs)

O predstavi:

Višnjik je prvi put postavljen na kazališne daske 1904. godine u Moskovskom umjetničkom kazalištu pod redateljskom palicom Konstantina Stanislavskog, a u glavnoj je ulozi bila legendarna ruska glumica Renata Litvinova. Klasična Čehovljeva priča o uzaludnosti, važnija je, možda, danas nego ikada prije. Redatelj ove predstave Adolf Shapiro, postavlja pitanje: što bi bilo s junacima ove drame godinama nakon što je njihov višnjik posječen? Odgovor, koji leži u materijalnome svijetu, kojeg je osmislio scenograf David Borovsky, je naravno – na sceni. Stoljeće kasnije, predstava zatvara puni krug skupine nemirnih lutalica iz Višnjika i napokon ih dovodi kući.

Iz tiska:

…privlačno i divno” (New York Times)

…zapanjujuće” (The Guardian)

… jedna od najljepše provedenih večeri u mome životu” (The Telegraph)

 

Nedjelja, 30, travnja 2017. - 19:00

Evgenij Onjegin

(Vahtangov teatar, Rusija, premijera 2013.); redatelj /dramaturg: Rimas Tuminas

digitalno, hrvatski titl, 210 min

Uloge: Sergej Makoveckij (Onjegin), Oleg Makarov (Vladimir Lenski); Eugenja Krežde (Tatjana Larina); Natalija Vinokurova (Olga Larina)

O predstavi:

Legendarno rusko kazalište Vahtangov pripremilo je modernu interpretaciju Puškinovog najpoznatijeg, ali i jednog od najznačajnijih djela ruske literature uopće. Uz vječne teme poput osude, ljubavi, razočaranja, cinizma, suosjećanja i praštanja, Evgenij Onjegin je jednako važno i snažno djelo i danas kao što je bilo i tijekom protekla dva stoljeća.

Svjetski priznati litvanski redatelj Rimas Tuminas, koji je nedavno osvojio najvažniju kazališnu nagradu u Rusiji, Kristalni Turandot, iznosi na scenu samu bit ruske duše. Glumačka ekipa broji 45 glumaca, uključujući ruske zvijezde kao što su Sergej Makoveckij, Vladimir Vdovičenkov, Ljudmila Maksakova, Julia Borisova, a scenografija je uistinu impresivna. Autor originalne glazbe Faustas Latenas u svoju je glazbu uklopio i ruske i francuske narodne pjesme, te skladbe ruskih kompozitora Čajkovskog i Šostakoviča. Predstava je pravi primjer vrhunskog kazališta.

Iz tiska:

"Zapanjujuća, mudra i humorna adaptacija Puškinova sjajna romana u stihu koja oduzima dah i daje nam uvid u ono što se krije iza scene i između stihova.“ - The Moscow Times, John Freedman

Svatko tko je gledao predstavu kazališta Vahtangov … zna da je riječ o prvorazrednoj trupi.” – The Guardian, London

 

National Theatre Live:

Nedjelja, 21. svibnja 2017. - 19:00

Amadeus
(Olivier Theatre, London, 2016.); redatelj: Michael Longhurst

digitalno, hrvatski titl, 180 min

O predstavi:

Punih trideset sedam godina nakon premijere, legendarno dramsko djelo Petera Schafera vraća se na pozornicu londonske nacionalne kuće. Lucian Msamati (Luther, Igra prijestolja…) tumači Salieria, a režiju potpisuje Michael Longhurst, dok predstavu uživo prati Southbank Sinfonia.

Wolfgang Amadeus Mozart, mladi glazbeni genije, stiže u glazbenu prijestolnicu svijeta, u Beč, uvjeren je da će postići nezapamćeni uspjeh. Prestrašen mladim genijem, dvorski skladatelj Antonio Salieri dvoji da li mu pomoći ili ga uništiti. Zaslijepljen ljubomorom, Salieri započinje rat protiv Mozarta, glazbe… u konačnici i protiv Boga.

Iz tiska:

Bez obzira na poneku manu, Amadeus je zapanjujuća kazališna predstava s dva snažna centralna lika. Nakon Paula Scofielda, Iana McKellena, Davida Sucheta i Ruperta Everetta, i Msamati je odličan kao Salieri. Jasno daje do znanja da je Salierijev napad na Mozarta nastavak vječnog rata s Bogom za kojeg je uvjeren da ga je izdao. Msamati je prije svega uspješno dočarao kontrast između Salieria javne osobe i onoga u privatnosti vlastitog doma. Za one koji ga okružuju on je jedan od najsmirenijih skladatelja, no kada ostane sam, tjeskoban je i kažnjava sama sebe prvenstveno zbog toga što je baš on jedina osoba u Beču sposobna cijeniti genijalnog mladog Mozarta.

Adam Gillen u ulozi Mozarta sjajno koristi cerekanje, kokodakanje i njištanje te mladalački bezobrazluk da bi pokazao sigurnost u vlastiti neprijeporni talent, istovremeno otkrivajući gledaocu kako ta božanstvena glazba zapravo dolazi iz uma i duše jednog pomalo glupava adolescenta.“ (Michael Billington, The Guardian)

 

Distribucija: Pannonia entertainmet, Mađarska i Cikanek Management, Češka

Ulaznice 50 kuna, za članove Filmskih programa 25 kuna.

Blagajna: 4834 039

 

 

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI