Naslovnica > PREDSTAVE > Werther

Werther

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najizvođenija opera Julesa Massneta vraća se u Rijeku nakon 37 godina.

Opera Julesa Massneta iz 1887. godine temelji se na jednom od najutjecajnijih remek-djela europske književnosti,  Goetheovu romanu, Patnje mladog Werthera. Nadahnut osobnim autorovim iskustvom, roman govori o melankoličnom pjesniku čija ljubav prema udanoj ženi i opće nezadovoljstvo svijetom vodi njegovom samoubojstvu. Massenetova ideja uglazbiti ovaj roman cijelo stoljeće nakon što je objavljen, publici se možda činila neobičnim izborom, ali skladatelj je roman smatrao idealnim opernim predloškom. Senzibilni glavni junak osnovni je poticaj sentimentalnim i elegantnim Massenetovim melodijama i operi impresivne emocionalne dubine i psihološke pronicljivosti.

Liberto su prema romanu pune četiri godine pisali Édouard Blau, Paul Milliet i Georges Hartmann, a praizvedena je u veljači 1892. u Beču, na njemačkom, dok je premijeru na originalnom francuskom doživjela u Ženevi iste godine u prosincu.

Massnetova opera posljednji je put premijerno izvedena u Rijeci još 1979. godine, a u sezoni 2016/2017 na istu je scenu postavlja ugledni gost iz inozemstva, nekoć redoviti suradnik Metropolitana, Fabrizio Melano, dok predstavom ravna Ville Matvejeff.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE