Naslovnica > VIJESTI > Prva koprodukcija tri BiH teatra

Prva koprodukcija tri BiH teatra

Scenska adaptacija romana Josipa Mlakića projekt je na kojem su po prvi put snage udružila tri bosanskohercegovačka kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Mrtve ribe plivaju na leđima, roman Josipa Mlakića koji će uskoro dobiti i svoju filmsku verziju režiji Kristijana Milića, u kazališnoj će verziji premijerno biti izveden 23. rujna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru.

Osim što tom produkcijom biti otvorena nova kazališna sezona u BiH, ona će označiti i posve novo poglavlje u suvremenoj kazališnoj praksi susjedne zemlje. Naime, bit će to prva predstava koju zajednički produciraju Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Bosansko narodno pozorište Zenica!

Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, a potonja predstavu i režira. Scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor muzike Atila Aksoj.

U predstavi pak igra 17 glumaca iz sve tri kazališne kuće: Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Sama priča ove predstave smještena u neimenovanu, ali nama poznatu i vrlo blisku bosanskohercegovačku sredinu, prirodno povezuje ne samo ova tri ansambla već nadamo se i građane Bosne i Hercegovine, otvarajući put u iznalaženje onih poveznica koje nas spajaju i koje su nam svima bliske, ma koliko da su fabulom teške i traumatične. Ne sumnjajući da će ovaj projekat biti vrlo uspješan i prihvaćen od publike i pozorišne kritike, prije svega zahvaljujući nadarenosti cijelog kreativnog tima koji je vrijedno radio na predstavi, mi čvrsto vjerujemo da će ova koprodukcija ostaviti značajan trag na teatarskoj sceni Bosne i Hercegovine i šire, a akterima otvoriti put ka novim zajedničkim projektima”, izjavio je povodom premijere direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE