Naslovnica > VIJESTI > Što donosi kazališni program Rijeka EPK 2020?

Što donosi kazališni program Rijeka EPK 2020?

Prvi u nizu izvedbenih projekata programa Rijeka2020, bit će međunarodna koprodukcija kultne drame o tretmanu kulture u (fašističkom) društvu.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališni program projekta Rijeka, Europska prijestolnica kulture 2020, ili kako ga tamošnji organizacijski tim voli nazivati -  flagship Seasons of Power, a čiji je koordinator Oliver Frljić, polako ali sigurno kreće u realizaciju.

Otkriven je i prvi naslov koji će se naći na programu, a riječ je o nedovršenoj, ali proslavjenoj drami Luigija Pirandella Gorski divovi, a koju će režirati Paolo Magelli.  Predstava nastaje u koprodukciji četiriju drama nacionalnih manjina – Hrvatsko narodno kazalište Rijeka – Talijanska drama, Deutsches Staatstheater Temišvar i Slovensko stalno gledališče Trst, te jednog ansambla koji je do prije jedanaest godina imao manjinski status – Albanski teatar Skopje.

Samu predstavu trebao bi pratiti i niz aktivnosti; od radionica do predavanja, a uključivao bi i razne udruge, kulturne institucije i organizacije.

"Sudionici ovog projekta dolaze iz sredina koje imaju dugu tradiciju multikulturalnosti, koja je u posljednje vrijeme bila ozbiljno ugrožena ili svedena na folklorni ukras oficijelnoj, većinskoj kulturi. Upravo kako bi se podigla svijest o važnost pluralizma u suvremenoj Europi i jednakopravnosti svih njezinih identiteta, iniciran je ovaj projekt. Njegov je cilj  stvaranje publike koja će biti senzibilizirana za različitosti, koja drugo i drugačije neće tolerirati, nego prihvaćati kao ravnopravno.", kažu u Rijeka2020.

Dramu Gorski divovi (I giganti della montagna) Pirandello je napisao 1935., a njezine su inscenacije relativno rijetke, ali redom kultne. Među najpoznatije svakako spadaju one Giorgia Strehlera, u Milanu i bečkom Burgtheateru, dok je u Hrvatskoj (ako je vjerovati Repertoarima hrvatskih kazališta HAZU) prvi i posljednji put postavljena 22. listopada 1988. u zagrebačkom HNK u režiji Ivice Kunčevića. Fotografija koja slijedi dokumentacija je te produkcije, a na njoj su Tonko Lonza u ulozi Cotronea, zvanog Vrač i Miljenko Brlečić kao Spizzi, mladi glumac.

Tonko Lonza u ulozi Cotronea, zvanog Vrač i Miljenko Brlečić kao Spizzi, mladi glumac u 'Gorskim divovima' L. Pirandella u režiji Ivice Kunčevića, premijerno 22. listopada 1988. u zagrebačkom HNK

 

Gorski divovi treći su od Pirandellovih modernih mitova. Nakon religijskog mita (Lazarus) i socijalnog mita (Nova kolonija), Gorski divovi predstavljaju mit umjetnosti, pri čemu teoretičari dramu najčešće interpretiraju kao dokaz Pirandellova shvaćanja o fašističkoj zlouporabi kulture.

Izvedena prvi put posthumno 1937. godine, priča je to o trupi glumaca koja u svojim lutanjima dođu do neodređenog vremena i mjesta: na granici između bajke i stvarnost nalaze vilu pod nazivom "la Scalogna" (Loša sreća)...

Točan datum produkcije, kao ni podjela riječke inscenacije zasad nisu poznati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI