Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Kultura i hrvatsko predsjedanje EU: 2 milijuna eura za program bez ikakvih kriterija

Kultura i hrvatsko predsjedanje EU: 2 milijuna eura za program bez ikakvih kriterija

Hrvatska će na ‘Kulturno umjetnički program predsjedanja Vijećem Europske unije’ potrošiti najmanje 7 puta više od neusporedivo bogatije Finske, ali zato bez kriterija, plana i ciljeva.
Share on facebook
Share on twitter

Premda će Hrvatska na čelu Vijeća EU biti od siječnja do lipnja 2020., prateći ‘Kulturno umjetnički program predsjedanja Vijećem Europske unije’ još uvijek se dogovara i nadopunjuje, a tko to radi, po kojim kriterijima i s kojim konkretnim ciljem, pitanja su na koja u Ministarstvu kulture nije moguće dobiti odgovor. Ili barem nama, evo već treći dan za redom, nije pošlo za rukom.

Usporedbe radi, Ministarstvo obrazovanja i kulture Finske, a koja je Vijećem EU predsjedala neposredno prije Hrvatske, odgovorilo nam je na upit u roku nekoliko sati.

Finska je, kako nam je u emailu navela gđa Anja Laisi, voditeljica tajništva finskog predsjedanja Vijećem EU, na kulturne programe povodom istog potrošila tek 300.000 eura, koncentriravši se pretežno na programe u Bruxellesu. Ključni je događaj bio gala koncert Helsinške filharmonije i suvremena plesna predstava doajena finske scene, Tere Saarinena, dok je Finski kulturni institut tijekom predsjedanja organizirao niz izložbi u gradu. I to je, uz troškove dekoriranja zgrada vijeća, bilo manje-više sve.

Neusporedivo siromašnija Hrvatska, pak, u godini u kojoj ima i Europsku prijestolnicu kulture, troši (zasad) gotovo sedam puta više sredstava i to za gostovanja programa od Bruxellesa do Beograda, pri čemu je u tu svrhu namijenjenih 15 milijuna kuna, više no što je javnim potrebama u kulturi RH za ovu godinu Ministarstvo kulture izdvojilo za godišnje financiranje vizualnih umjetnosti, inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, te poticanje književnog stvaralaštva - zajedno!

Da će predsjedati Vijećem Europske unije u prvoj polovici ove godine, Hrvatska je saznala još 26. srpnja 2016., a aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek u mandat je stupila par mjeseci kasnije, 19. listopada.

Tome usprkos, u proračunima Ministarstva kulture stavka Predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom po prvi se put pojavila tek 2019. godine i za nju je bio planiran iznos od 239.400,00 kn, s projekcijom još 240.572,00 kn u 2020.

Izvadak iz proračuna Ministarstva kulture RH za 2019.

Međutim, kako smo već pisali ovdje, rebalansom državnog proračuna u listopadu (!), planiranih 239.400,00 kn preko noći je naraslo za čak 10 milijuna kuna i to samo u 2019. Hrvatska, podsjetimo opet, Vijećem EU predsjeda u 2020.

Ministrica Obuljen Koržinek je pak prošlog tjedna u razgovoru za Jutarnji list rekla: “U program smo do sad uložili više od 15 milijuna kuna, a neki se projekti još dogovaraju.” Stoga je logično zaključiti da 15 milijuna nije konačan iznos, no koliki je barem planiran potpuna je nepoznanica, jer proračuna Ministarstva kulture za ovu godinu nema na službenim web stranicama, kao uostalom ni već prethodno spomenutog rebalansa.

No, zato je na istim tim stranicama posebno istaknut ‘Kulturno umjetnički program predsjedanja Vijećem Europske unije’, dapače, s obzirom na smještaj na stranici reklo bi se da je isti Ministarstvu daleko važniji od programa Europske prijestolnice kulture koji sutra i službeno započinje u Rijeci. Čak je i to otvorenje uvršteno u program predsjedanja, iako je konačna odluka i imenovanje hrvatskog grada Europske prijestolnice kulture donesena je 24. ožujka 2016. godine. Dakle: prije odluke o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU.

Neupućen netko mogao bi čak steći dojam da Ministarstvo programima povodom predsjedanja zapravo nelojalno konkurira projektu Rijeka 2020, tim više što ta dva projekta koliko je to razvidno iz komunikacije Ministarstva kulture, ni na koji način nisu povezana, a kamo li koordinirana. Dapače, 2 milijuna eura vrijedan ‘Kulturno umjetnički program predsjedanja Vijećem Europske unije’ ni riječju se ne spominje na službenoj web stranici hrvatskog predsjedanja: https://eu2020.hr/

Najveći broj dosad poznatih programa otpada na nastupe nacionalnog ansambla LADO, dok u kazališnom programu dominiraju gostovanja HNK Zagreb i HNK Rijeka. No, tu je i nekolicina gostovanja drugih ansambala i organizacija poput BADco, de facto ili ZPA, za koje je nejasno po kojim su kriterijima odabrani. U programu su i projekti koje kao dio svoji redovnih aktivnosti organizira Hrvatski centar ITI, ali i jedna pjesnička večer u veleposlanstvu. Suvremene glazbe u programu nema, kao ni brojnih drugih kulturnih sektora, a film i arhitektura zastupljeni su tek jednim zajedničkim programom.

Ukratko, u ‘Kulturno umjetnički program predsjedanja Vijećem Europske unije’ uvršten je i niz projekata i programa koji bi se ionako odvili kao redovne aktivnosti brojnih javnih ustanova i organizacija civilnog društva, a tek manji dio njih dogovoren je samo za ovu prigodu, u posljednji čas i uz velike troškove, naravno.

Pri čemu, podsjetimo, program još uvijek nije poznat u cijelosti.

Neki od protagonista programa s kojima smo danas razgovarali tek su od nas čuli da su dio ‘Kulturno umjetničkog programa predsjedanja Vijećem Europske unije’ i time bili nemalo iznenađeni.
Konačno, dio programa uvrštenih na - sad je posve jasno - vrlo arbitraran popis ministarstva, bio je prijavljen na natječaj za javne potrebe u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu, a čiji rezultati još uvijek nisu objavljeni.
Iako je danas 31. siječnja, dan prije početka EPK 2020. I zadnji dan prvog mjeseca hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI