Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Ben Hur Live

Ben Hur Live

Nakon 15 godina planiranja, sinoć je u londonskoj O2 areni premijerno izveden scenski spektakl Ben Hur Live, temeljen na istoimenom romanu i s 11 Oscara nagrađenom filmu.
Share on facebook
Share on twitter

Dvosatni show životni je projekt njemačkog producenta Franza Abrahama, bivšeg vozača utrka, koji iza sebe već ima nekoliko spektakularnih produkcija poput Aida- Monumental Opera on Fire.

Abrahamu je, naime, film Williama Wylera iz 1959. godine, Ben Hur, bio prvi film koji ikad vidio te je posljednjih 15 godina planirao i pripremao njegovu adaptaciju u scenski spektakl, , u kojem sudjeluje 400 glumaca, akrobata, plesača i kaskadera, ali i 120 golubica, 46 čistokrvnih konja, te još nepoznat broj magaraca, sokolova i kokoši... a sve naravno kulminira čuvenom utrkom kočija...

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=HB0HXS-A6A8]
BBC o Ben Hure Live

No, kao što ni Wylerov film nije bio prva ekranizacija hit-romana Lewisa Wallacea iz 1880.(do pojave 'Zameo ih vjetar', najprodavanijeg romana u američkoj povijesti), tako ni Abrahamov spektakl nije prva scenska verzija iste priče. Naime, prva predstava po romanu premijerno je na Broadwayu izvedena još 1899., a doživjela je još 6 obnova i ostala 'na daskama' sve do 1917.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=8SOT0ofuscU]
Ben Hur, 1959., r: W. Wyler

Najnoviju i svakako najspektakularniju scensku verziju Ben Hura kao redatelj potpisuje Philip Wm. McKinley (The Boy from Oz), a scenografi su joj Mark Fisher (koji je isti posao obavio za ceremoniju otvaranja Olimpijade u Pekingu) i Ray Winkler. Dramski predložak ej pak napisao Shaun McKenna (The Lord of the Rings), a glazbu  Stewart Copeland, bubnjar i osnivač grupe 'The Police', ali i autor glazbe za više od 60 filmova i serija uključujući i - 'Očajne kućanice'. Da stvar bude zanimljivija, Copeland je ujedno i narator priče koja se osim na engleskom igra i na latinskom i aramejskom, dok je glavna uloga dopala malo poznatog Sebastiana Thruna.


Times Online o Ben Hur Live

'Ben Hur' će u londonskoj O2 Areni igrati do 20. rujna, a potom kreće na europsku turneju u sklopu koje će ga vidjeti publika u Hamburgu, Stuttgartu, Milanu, Lisabonu, Beču, Budimpešti, Parizu, Barceloni, Madridu i Berlinu, no - barem zasad planova za posjet zagrebačkoj Areni - nema.

Više o cijelom spektaklu na njegovim službenim stranicama - ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI