Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2015/2016: ZKL

Sezona 2015/2016: ZKL

Zagrebački lutkari najavljuju četiri premijere od kojih jednu režira povratnik na zagrebačke pozornice - Leo Katunarić.

Prenosimo najavu sezone Zagrebačkog kazališta lutaka.

***

H. C. Andersen
PALČICA
Režija: Dražen Ferenčina

Tko zna kako je biti malen kao palac? Palčić, dakako, ali i  - Palčica. Kažu da je Andersen upravo u liku Palčića iz zbirke braće Grimm pronašao nadahnuće za svoju priču o minijaturnoj djevojčici s golemim problemima: otimlje ju žaba, napušta ju hrušt, ucjenjuje ju miš(ica), prosi  ju krtica... „Palčica“ je po prvi put objavljena davne 1835., a analize kojima je otada bila izložena u njoj su pronalazile elemente grčkog mita, hinduističkog vjerovanja pa i - Andersenovog privatnog života. No unatoč tome, „Palčica“ je bila, i ostaje, priča o srčanosti i snazi koja ne proizlazi iz veličine tijela  već iz čistoće duše i jasnoće namjere, dok maleni u liku Palčice pronalaze vlastiti odraz u njima neshvatljivom svijetu velikih. (J.Bargh)

Braća Grimm
CRVENKAPICA
Režija: Leo Katunarić

Priča o djevojčici koja ne posluša majku, susretne zvijer, povjeruje strancu te bude pojedena zbog svega nabrojenoga usmenom se predajom prenosila Europom već od 10. stoljeća. Tijekom vremena priča je doživjela razne promjene, dok je djevojčica svoju crvenu kapicu dobila tek u 17. stoljeću i to zahvaljujući gospodinu Charlesu Perraultu koji je ovu priču prvi zapisao. Danas je „Crvenkapica“ jedna od najpopularnijih bajki i zasigurno jedna od prvih koje roditelji čitaju svojoj djeci. No pitanje je kolika bi bila popularnost ove priče među najmlađima da braća Grimm nisu svojoj inačici bajke, obavljenoj 1812., izmijenili završetak; tako je „Crvenkapica“, uz jasnu poruku i vrijednu pouku, dobila i – sretan kraj. (J.Bargh)

Braća Grimm
ČETIRI GODIŠNJA DOBA
Režija: Ivan Goran Vitez

Ova nam priča donosi tematiku opetovano korištenu u narodnim bajkama svih europskih naroda i šire, tematiku  „progonjene junakinje“ – marljive, poslušne i lijepe djevojke bez roditelja koja na kraju priče zbog svojih vrlina bude nagrađena i to najčešće udajom za nekoga kraljevića. Time završava adolescentsko razdoblje njezina života okarakterizirano siromaštvom i maltretiranjem od strane ostalih ukućana, u pravilu - pomajke i njezinih kćeri te započinje razdoblje sreće u novome domu. Vidljivo je da su ovakove priče imale nadasve odgojnu ulogu podučavajući djevojčice društveno poželjnom ponašanju tipičnom za  prošla stoljeća. (J. Bargh)

Ana Tonković Dolenčić
ZAGREBAČKI VREMEPLOV
Režija:Krešimir Dolenčić

Ova predstava pripovijeda priče iz povijesti Zagreba upoznajući nas sa svim prijelomnim događajima u razvoju grada, ali i nekim manje poznatim detaljima sa smiješne strane povijesti.. U priči koja kreće od prapovijesnih vremena oživjet će građevine, spomenici i parkovi, ali i mnogi važni stanovnici našega grada. Predstava je namijenjena djeci školskog uzrasta, ali i svima koje zanima povijest Zagreba. (A.Tonković Dolenčić)

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE