Naslovnica > VIJESTI > PLES > Svjetski dan plesa 2009.

Svjetski dan plesa 2009.

Svjetski dan plesa održava se 29. travnja, a autori ovogodišnjih poruka su Akram Khan i Ivica Boban. Proslavom na Cvjetnom trgu obilježavanju će se pridružiti i Zagreb.
Share on facebook
Share on twitter

Plesno događanje ‘IZAĐI I PLEŠI’ (GO OUT & DANCE) odvit će se u srijedu u srijedu 29. travnja od 19 do 20 sati na Trgu Petra Preradovića, a organiziraju ga Plesni centar TALA i NOMAD Dance Academy.

Time se Zagreb pridružuje gradovima iz drugih šest zemalja u regiji, a prijenos događanja u živo s trgova u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, Sofiji, Skopju i Zagrebu bit će projiciran na video zidu. U Zagrebu će na Trgu Petra Preradovića uz glazbu DJ Alena plesati različite plesne umjetničke organizacije, plesne škole i svi ostali koji se odluče priključiti ovoj proslavi.

Osim plesanja, čitat će se i tradicionalna međunarodna poruka čiji je autor ove godine Akram Khan /naslovna/, a njegova poruka je sljedeća:

Ovaj vrlo poseban dan posvećen je jeziku
koji svatko na
ovome svijetu može govoriti, prirođenom jeziku naših tijela
i duša,
naših predaka i naše djece.
Ovaj je dan posvećen svakom bogu, učitelju i praroditelju
koji su nas ikada podučavali i
nadahnjivali,
Svakoj pjesmi, impulsu i pokretu koji su nas ikada poticali
na pokret.
Posvećen je malome djetetu koje žudi da se može
kretati poput njegove zvijezde,
I majci koja kaže, „Ti to već možeš“.
Ovaj je dan posvećen svakom tijelu svakoga vjerovanja, boje
i kulture koja
unosi tradiciju svoje prošlosti u priče
sadašnjosti i u snove
budućnosti.
Ovaj je dan posvećen Plesu, njegovoj neizmjernoj količini dijalekata i
nesagledivoj moći
da izrazi, transformira, ujedini i oduševi.

S engleskoga prevela: Iva Nerina Sibila

Uz hrvatsku poruku autorice Ivice Boban bit će prikazan video rad ‘GO OUT AND DANCE’, Aleksandre Janeve Imfield i Olivera Imfielda, sastavljen je od pokreta pozvanih umjetnika, kreatora kulturne politike, ministara kulture i drugih pojedinaca iz Beograda, Ljubljane, Sarajeva, Skopja. U zagrebačkom odlomku videa plešu Goran Navojec, Davor Gobac, Ćiro Blažević, Vili Matula, Milana Broš i drugi.

Planira se također i postavljanje zavjesa od parola koje su svi slobodni donijeti na proslavu, a izražavaju ljubav prema plesu i podršku plesnoj umjetnosti.

Hrvatska poruka uz Svjetski dan plesa glasi:

Cijeli svijet je ples. U mijenama, transformacijama i metamorfozama životnih oblika, ritmova, dinamika i značenja. Naš život i sve oko nas dio je te fascinantne koreografije. I zato je ples i njegov jezik tako blizak i razumljiv svim ljudima. Osjetiti i promatrati, otkriti i ponoviti, rekreirati i kreirati taj čudesan svijet pokreta i plesa neprocjenjiv je dar, naš životni izbor i misija.

Velika mi je čast uputiti vam danas ovih nekoliko riječi. A posebno  svima onima koji su svoj život posvetili plesnoj umjetnosti, koji predano vježbaju i istražuju da bi na sceni ostvarili savršenstvo plesnog izraza i kreacije. Tim više što sam dokazivanju važnosti pokreta i plesa u kazalištu i plesnom obrazovanju glumaca posvetila cijeli život. Kada riječi nisu mogle izraziti najdublja osjećanja i  previranja duše ili kreativne ideje, vraćala sam se jeziku tijela i plesu. Jer ples je najdrevnija umjetnost i ishodište teatra.

'Došao sam u meni nepoznatu i daleku zemlju, a vi ste me plesom vratili kući. Jer ples je moj dom. Radostan sam i hvala vam!'

Bile su to riječi Jose Limona koje je izrekao kada sam kao dijete plesala pred njim u Školi za ritmiku i ples. A ples je vrlo rano postao i moje utočište i dom.

Uranjajući u svoje tijelo kroz pokret i ples susrećemo arheologiju našeg pojedinačnog i kolektivnog sjećanja, otkrivamo duhovnost tijela i tjelesnost duha. U plesu smo slobodni i cjeloviti, u suglasju s najdubljim dijelovima svoga bića i na izvoru kreativnosti. Plesom spoznajemo nespoznatljivo, on nas  obnavlja i iscjeljuje, on transcendira naše traume upisane u memoriju naših tijela, vraća nam energiju, radost i smisao.

Na temelju nasljeđa različitih tradicija, ples se danas izražava kroz razigranost brojnih novih vrsta i stilova, a plesni umjetnici su slobodniji nego ikad prije. Oni na sceni govore, pjevaju i glume, kao što glumci svoju igru pretvaraju u jezik tijela i plesa.Plesna umjetnost u našoj zemlji sudjeluje u toj eksploziji novih ideja, oblika i izraza, a svijest o značenju plesa u ljudskom životu i njegovoj ljekovitoj moći sve više širi.

I sretna sam da vam kao jedna od inicijatorica Plesne akademije mogu poručiti da smo vrlo blizu njezinom otvorenju. Visokoškolsko obrazovanje i akademski status utjecat će bez sumnje i na veće priznanje i podršku šire društvene zajednice, a plesnoj umjetnosti u nas dati novi poticaj i snagu za rad i kreaciju. I mnogo više radosnih plesnih susreta s drugima u kazališnom činu, u svečanosti razumijevanja, zajedništva i slavlja života.

Ivica Boban, redateljica i koreografkinja, sveučilišna profesorica

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI