Naslovnica > PREDSTAVE > Othello (DLJI)

Othello (DLJI)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ljubav, ljubomora i najpoznatija maramica dramske literature u režiji Ivice Boban.
autorski tim funkcija
Antun Sekulićasistent scenografa
Domagoj Stjepovićasistent scenografa
Lovro Buvasuradnik za mačevanje
Paolo Tišljarićasistent redatelja
Willem Miličevićskladatelj
Willem Miličevićautor 3D mappinga
Blaženka Kovač Carićkoreograf
William Shakespeareautor teksta
Roko Grbininspicijent
Vladimir Gerićprevoditelj
Vesna Kolarecoblikovatelj svjetla
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Miljenko Sekulićscenograf
Ivica Bobanautor dramaturške obrade
Ivica Bobanredatelj
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Andrej DojkićMontano, prije Othella vojskovođa na Cipru
Anja ĐurinovićDezdemona, Brabanzijeva kći, Othellova žena
Branimir Vidić FlikaMletački dužd
Dado ĆosićRodrigo, mletački plemić
Dragan DespotOthello, ugledni crnac u službi mletačke države
Filip JuričićCassio, Othellov pobočnik
Ivana BobanEmilija, Jagova žena
Jure RadnićLuda, Othellov sluga
Livio BadurinaLodovico, Brabanzijev rođak
Marija ŠegvićBianca, Cassijeva ljubavnica
Maro MartinovićBrabanzio, senator, Dezdemonin otac
Mateo VidekČasnik II., Montanov
Nera StipičevićGlumica u lakrdiji i Pjevačica soneta
Rakan RushaidatJago, Othellov zastavnik
Romano NikolićČasnik I., Othellov i Cassijev
Vini JurčićGlumica i Pjevačica

Najpoznatiji crnac dramske književnosti možda i nije bio crn: jezikoslovci, naime, još uvijek raspravljaju radi li se možda ipak kad se govori o Mauru čije ime je ujedno i ime jedne od velikih Shakespeareovih tragedija – o Arapinu, čija put je svakako bila tamnija od autorove, ali ne i crna…

Međutim, stoljeća scenskih intrepretacija Othella, svakako su nas uvjerila u suprotno, tj. Othella se oduvijek prikazuje kao crnca. Premda, budimo iskreni, u licemjerno rasističkom tumačenju – naime, Othella su do sredine dvadesteog stoljeća igrali bijelci prekriveni šminkom – prvi crnac koji je zaigrao Othella bio je 1943. Paul Robeson u režiji Margaret Webster.

Priča Othella je sljedeća: mletački dužd šalje na Cipar, jednog od svojih najboljih vojskovođa, Othella, kako bi spriječio tursku invaziju. Othellu, unatoč tome što je jedan od najboljih vojnika, zamjeraju da je stranac (pritom i druge boje kože), a kad još saznaju i da se potajno oženio Desdemonom, kćerkom venecijanskog uglednika Brabanzia, u Senatu se razbukta svađa između Othella i Brabanzija, koju međutim Desdemona riješi tako što pred Senatom ocu kaže da odsad služi samo svom mužu i inzistira da ga slijedi na Cipar.

Sljedećeg dana, na Cipar stižu i Desdemona i Othello, i njegova ‘desna ruka’ Jago i njegova žena Emilia, potom Roderigo, kojem je u interesu da brak između Othella i Desdemone propadne te Cassio, mladi poručnik, kojem je Othello čin dodijelio prije od iskusnijeg Jaga. Brod s turskim vojnicima je u međuvremenu doživio brodolom, pa tako nema potrebe za vojnom intervencijom već mletačka vojska može mirno slaviti. Jago, koji je ljut na Othella zbog Cassia, već je u Veneciji odlučio pomoći Roderigu da dobije Desdemonu, a na Cipru smišlja pakleni plan – pokušat će Othella uvjeriti u Desdemoninu nevjeru, a kao ljubavnika optužit će Cassija. To mu i uspijeva, jer Cassio, pijan, ganjajući Roderiga koji ga je uvrijedio, rani ciparskog guvernera, a onda Desdemonu moli za pomoć kako bi povratio Othellovo prijateljstvo.

Jago baca bubu Othellu u uho, koji nije sretan kad nađe Cassija i Desdemonu same pa taj plan propada, da bi sve kulminiralo u trenutku gdje Othello pronalazi Desdemonin rupčić kod Cassija, kojeg mu je, naravno, podmetnuo Jago. Bijesni Othello ubija Desdemonu na spavanju, a onda mu Jagova žena Emilia prizna da je ona dala Desdemonin rupčić Jagu i tako Othello shvaća da je bio prevaren. Othello pokušava ubiti Jaga, Jago ubija Emiliu, Roderigo i Cassio su također nastradali, već prije od Jagove ruke, a ovoj brojci mrtvih tjelesa pridružit će se i sam Othello, koji zbog grižnje savjesti počini samoubojstvo…

U Hrvatskoj je Othello posljednji put postavljen u GDK Gavella  u sezoni 2014/2015, a režirala ga je Franka Perković, dok je sezonu ranije igran na Splitskom ljetu. U godini obilježavanja 400 godina od Shakespeareove smrti na Dubrovačkim ljetnim igrama Othella postavlja Ivica Boban, a u naslovnoj je ulozi Dragan Despot dok Jaga igra Rakan Rushaidat.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter