Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > 29. travnja – Svjetski dan plesa

29. travnja – Svjetski dan plesa

...a povodom istog poruke vam pišu Tihana Škrinjarić i Ohad Naharin.
Share on facebook
Share on twitter

Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI-ju, u svrhu stvaranje okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanja plesne umjetnosti 1982. godine ustanovio je Svjetski dan plesa koji se obilježava svake godine 29. travnja. na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georges Noverrea, začetnika modernog baleta.

Hrvatska se više puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999, kada akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa se kontinuirano obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i opće prihvaćenim događajem.

Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000, preuzeo je organizaciju proslave i distribuiranja međunarodne i domaće plesne poruke po Hrvatskoj. Među autorima one međunarodne dosad su bili Robert Joffrey, Chetna Jalan, Merce Cunningham, Hans van Manen, Murray Louis, Maja Pliseckaja, Maurice Bejart, William Forsythe i dr., dok su domaću potpisivala istaknuta imena hrvatske plesne scene poput Milka Šparembleka, Milane Broš, Sonje Kastl, Mirne Žagar, Irene Pasarić, Staše Zurovca, Snježane Abramović ...

Ove je godine kao autorica hrvatske poruke za Dan plesa odabrana je koreografkinja Tihana Škrinjarić, dok onu međunarodnu potpisuje koreograf Ohad Naharin iz Izraela.

HRVATSKA PORUKA

Autorica: Tihana Škrinjarić

Plešem, dakle postojim.

Tijelo u prostoru i vremenu.

Otkrivam magiju pokreta, snagu ritma, zavodljivost zvuka.

Osjećam životnu energiju u beskrajnoj slobodi prostora.

Prepuštam se iskonskoj potrebi i živim ples.

 

Poruka za Međunarodni dan plesa 2018 – Europa

Ohad Naharin, Izrael

Koreograf, umjetnički ravnatelj Plesne skupine Batsheva, tvorac jezika pokreta GAGA

 

Bit je plesa postojanje u sadašnjosti. Osluškivanje dometa osjeta i prepuštanje tom osluškivanju koje će pokrenuti sve osjećaje, forme i sadržaje. Da, nikada ne smijemo smetnuti s uma odakle smo došli.

Kada me upitaju čime se bavi moj rad, uvijek prvo odgovaram da se bavi samim sobom. Bavi se susretom elemenata koji grade njegovu priču. Bavi se plesnom pričom o volumenu, nježnosti, uporabi eksplozivne moći. Istraživanjem pokreta, organizacije i strukture. Smijanjem samom sebi, dinamikom, pretjerivanjem i potcjenjivanjem, spojem užitka i napora, te sublimacijom ludila, strasti i fantazije svakog plesača u jasnu formu.

U svom najboljem izdanju ples može biti čudesan, čak i ako je daleko od savršenstva. Moramo se oduprijeti konzervativnom i konvencionalnom razmišljanju kakvo dolazi iz većine plesne edukacije i obuke, odbaciti stare ideje te prigrliti nove i bolje. I nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati…

Nikada ne zaboraviti svaki dan malo plesati… I to nikada pred ogledalom.

Prevela s engleskog: Ivana Ostojčić

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI