Politički sponzorirani kriminal ili zašto nitko neće odgovarati za nalaze revizije u kazalištima

…odgovor Milana Bandića na vijećničko pitanje o situaciji u ‘Komediji’, gromoglasna tišina u RIjeci, ali i u Ministarstvu kulture, najbolji su dokaz za tezu iz naslova.

  

'Ako je napravljen bilo kakav propust zna se što slijedi, ja nikoga ne smjenjujem. Smijenit će se čovjek sam, a do sada Niko Pavlović radi svoj posao kako Bog zapovijeda', izjavio je jučer Milan Bandić na Aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine odgovarajući na zastupničko pitanje.

Ako, kaže Bandić, kao da je nalaz Državne revizije proricanje iz šalice kave, a ne nalaz vrhovne državne revizorske ustanove.

Ako zapravo implicira da zagrebački gradonačelnik ne priznaje institucije pravne države.

Ako, premda je nalaz revizije završen još 23. ožujka te objavljen tek nakon što se uprava Kazališta Komedija o njemu očitovala.

Ako, premda Komedija u svom očitovanju za minus u blagajni krivi istog tog Bandića, odnosno njegovu gradsku vlast.

Još je impresivniji drugi do Bandićeva odgovora - "do sada Niko Pavlović radi svoj posao kako Bog zapovjeda".

A evo i kako: prema nalazu revizije, Pavlović je samo u 2013. godini 'natukao' minus od 2.070.482,00 kn. Gubitak iz prethodnog razdoblja iznosi pak 2.978.205,00 kn. Komedija je - podsjetimo - kazalište u 100% vlasništvu grada i istom je dužna podnositi godišnje izvještaje o svom poslovanju. Nema, dakle, ni teoretske šanse da Grad, odnosno Bandić koji mu je na čelu već godinama, ne znaju za rupu u Komedijinoj blagajni. Znaju, ali se ona - kako smo jučer saznali - naziva 'poslovanjem kako Bog zapovjeda'. Zato je valjda Grad Komediji i isplaćivao bonuse na redovna primanja.

Dapače. Kaže Niko Pavlović da se on ''odlučio za projekte, gdje su ljudi morali participirati na način da im se ne isplaćuju honorari." Morali. Ipak su u pitanju 'projekti'.

U Rijeci - još gora situacija. Tamo je Državna revizija zatekla toliki kaos da je od svih revidiranih institucija samo HNK Rijeka dobilo negativno mišljenje. Tamošnje gradske vlasti na tu temu nisu 'ni guknule'. No, zato je samo par mjeseci prije ulaska revizora u kazalište Ivana pl. Zajca ista ta gradska vlast u dogovoru s Kazališnim vijećem, tada još uvijek aktualnoj intendantici Nadi Matošević odlučila isplatiti bonus od 99.000 kn. Za zasluge u poslovanju.

Nije se do danas oglasilo ni Ministarstvo kulture, premda je poslovanje barem onih kazališta koja nose nacionalni predznak u njihovoj izravnoj nadležnosti.

Ili kako kaže Zakon o kazalištima:

Članak 38.

Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata nacionalnih kazališta i nacionalnih kazališnih družina obavlja Ministarstvo kulture.
Nadzor nad zakonitošću rada i općih akata ostalih javnih kazališta i javnih kazališnih družina obavlja županijsko tijelo državne uprave nadležno za poslove kulture, odnosno gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Ukratko - pročitaje još jednom naslov.

Daljni komentar je suvišan.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.