Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Vesna Kosec Torjanac: Čemu služi kazališno vijeće?

Vesna Kosec Torjanac: Čemu služi kazališno vijeće?

Gotovo tri mjeseca nakon raspisivanja natječaja za intendanta HNK u Varaždinu ne zna se ishod istog. Kandidatkinja koju je na natječaju odabralo Kazališno vijeće tim se povodom obratila javnosti.
Share on facebook
Share on twitter

Obraćanje Vesne Kosec Torjanac prenosimo u cijelosti.

***

Uskoro će proći gotovo tromjesečna agonija od raspisivanja natječaja za intendanta/intendanticu HNK u Varaždinu, pa se nadam da će Gradsko vijeće napokon iznjedriti neko rješenje. Kratkom kronologijom tijeka događaja mogu samo zaključiti kako ne treba očekivati previše.
Zakonska procedura je sljedeća: Kazališno vijeće (2 člana iz redova HNK u Varaždinu i 3 člana iz redova osnivača – Grada Varaždina) na temelju pročitanih programa odlučuje kojeg će kandidata/kandidatkinju, koji/a prethodno zadovoljava sve uvjete iz natječaja, predložiti Gradskome vijeću.
Gradsko vijeće se izjašnjava o predloženom programu i kandidatu, odnosno, na temelju odluke i obrazloženja Kazališnog vijeća kojeg je ono imenovalo zbog stručnosti, potvrđuje prijedlog, a posljednja instanca je ministrica kulture, koja svojim potpisom zaključava proceduru.

Gospođa Jasna Jakovljević je, od dobivanja nacionalnog statusa varaždinskog HNK u Varaždinu u jesen 2013. godine, proglašena v.d. intendanticom na rok od godinu dana, do 25. siječnja 2015., unutar kojega je bilo potrebno završiti natječaj za intendanta/icu HNK u Varaždinu.
Uslijedilo je biranje novih članova kazališnih vijećnika (u Kazalištu i Gradu), usklađivanje Statuta HNK u Varaždinu sa Zakonom o kazalištima s obzirom na to da je varaždinsko HNK nacionalno.

Natječaj, prema Statutu i Zakonu o kazalištima, raspisan je 23. prosinca 2014. godine, s rokom prijave kandidata od 15 dana. Na natječaj su pristigle dvije molbe, tj. dva četverogodišnja programa: Jasne Jakovljević, dosadašnje ravnateljice, tj. v.d. intendantice i moj. Kazališno vijeće je 15. siječnja 2015. odabralo moj program, za koji su glas dali vijećnici - zaposlenici Kazališta i vijećnica od strane Grada, Spomenka Dragović.

U subotu, 17. siječnja, nazvala sam gradonačelnika, g. Habuša, i pitala ga želi li da mu ukratko prezentiram svoj program. Razgovor je bio srdačan te me uputio na svoj Ured da dogovorim konkretan termin. Do sastanka, zakazanog za srijedu 21.siječnja, nikad nije došlo.

U utorak 20. siječnja na varaždinskim portalima su osvanuli naslovi da se natječaj poništava, jer vijećnica od strane Grada ne živi u Varaždinu, a promjena mjesta boravišta se protivi Statutu HNK u Varaždinu, čime se u pitanje dovodi njezin legitimitet, a time i cijeli natječaj. Uz to, g. Habuš je izjavio da je upoznat s programom gđe Jakovljević i njime zadovoljan. Od tada su lokalni mediji puni kojekakvih interpretacija, a pojavljuju se i pojedinačna pisma. Paralelno s time, kao što je uobičajeno, priče u kuloarima o kumstvima i raznim oblicima sukoba interesa između mene i sporne vijećnice. Vijećnici – zaposlenici Kazališta, u drugom su planu. Kako to da su oni, upućeni u rad Kazališta, dali glas za moj program, a ne za aktualnog poslodavca?

23. siječnja stiže dopis iz Ministarstva RH kojim ministrica kulture produžuje v. d. mandat gđi Jakovljević za šest mjeseci, od 26. siječnja 2015.

Odbor za statutarno-pravna pitanja trebao je riješiti sumnju da je legitimitet vijećnice upitan, pa se sastaje 13. veljače i – ništa ne rješava. A što bi i riješilo kad je posve jasno da sporna vijećnica nije mijenjala adresu, već je s tom adresom ušla u Kazališno vijeće kada te odredbe u Statutu nije ni bilo, a zakon je nemoguće primijeniti retroaktivno.

19. veljače sam uputila pismo gradskome vijećniku, g. Hehetu:

„Poštovani predsjedniče Gradskoga vijeća, gospodine Hehet,
javila sam se na natječaj za intendanta/intendanticu HNK u Varaždinu u vjeri da svojim programom, kompetencijama i iskustvom mogu doprinijeti u programskom, financijskom i kadrovskom razvoju naše nacionalne kuće. Budući da je većinom glasova odabran moj program, pa Kazališno vijeće "predlaže Gradskom vijeću grada Varaždina da se za intendanta HNK u Varaždinu imenuje Vesna Kosec-Torjanac", kako čitam iz Odluke Kazališnog vijeća na internetskim stranicama Kazališta, jedine informacije o daljnjem procesu natječaja saznajem iz medija, koji su nekoliko dana nakon sjednice Kazališnog vijeća objavili da je natječaj "stopiran", "ponišen", "obustavljen". Prema važećem Statutu, čl. 17., "rok u kojem se kandidati obavještavaju o izboru ne smije biti dulji od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave", a to je u ovom slučaju 21. veljače 2015., stoga Vas ljubazno molim da mi odgovorite hoće li se procedura natječaja nastaviti ili je zbog propusta i nedjelovanja određenih struktura gradske vlasti jednostavno "propao". Vjerujem u pravedno i pravno rješavanje "slučaja" te da neću biti oštećena zbog nepoštivanja demokratske procedure.
Očekujući Vaš odgovor, uz dužno poštovanje, srdačno Vas pozdravljam!“

Odgovor nikad nije stigao.

Meni se, kao kandidatkinji, NIKAD NITKO NIJE OBRATIO, a sve informacije čitam u medijima i čujem u kuloarima.

Među tim „pričama“ je i ta da je 10. ožujka bio održan Odbor za statutarno-pravna pitanja te da je definitivno legitimitet kazališne vijećnice, koja je digla ruku za moj program, neupitan.

Gradsko vijeće, koje zasjeda 12. ožujka, navodno će uvrstiti izbor intendantice na dnevni red. Navodno će gradonačelnik osporavati kvalitetu mojeg programa i predložiti da se natječaj poništi. Navodno. Kao da postoji scenarij da se nakon poništenog natječaja mijenja Statut, da se od strane Grada imenuje druga garnitura članova/članica Kazališnog vijeća, koja će na ponovljenom natječaju predložiti kandidatkinju koja je po volji aktualnoj vlasti. I k tome, da je sve unaprijed dogovoreno s gradonačelnikovom bliskom suradnicom, kako bi njezin suprug postao ravnatelj Drame. Je li to još jedna izmišljotina u nizu? Jer, prema Zakonu o kazalištima i Statutu HNK u Varaždinu, potrebno je raspisati natječaj za to radno mjesto.

Budući da su to samo nevjerojatne priče, predstoji mi čekanje da vidim i čujem mišljenja gradskih vijećnika. Do tada ću te priče smatrati neutemeljenima, jer se moj program temelji na analizama, strateškom planiranju i u skladu je s ponuđenim repertoarnim, kadrovskim i financijskim okvirom osnivača. Zastupljene su sve grane djelatnosti nacionalnog kazališta: dramska, glazbeno-scenska i plesna, Dječja i lutkarska scena te kajkavska drama – KAJKAZ, kao i njihovo prožimanje u organizacijskom i izvedbenom smislu. Repertoar je planiran prema zaposlenim glumcima, sa smanjenim sredstvima za vanjske suradnike te s ciljem povećanja vlastitog prihoda od ulaznica. Ako se od gradskih vijećnika očekuje sud o svakom planiranom naslovu u predloženom repertoaru, pitam se čemu služi Kazališno vijeće?!.

Mislim da se Varaždinu ne može i ne smije dogoditi već ustaljena politička praksa promašenih izbora, poput niza takvih u Hrvatskoj, tim više što je Varaždin ozbiljan kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, a HNK u Varaždinu će aplicirati projekte koji su sastavni dio mojeg programa za natječaj. Ili može i mora?

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI