Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Opet kriza vlasti u HNK Osijek?

Opet kriza vlasti u HNK Osijek?

Političke igre i prepucavanja po svoj će prilici ponovno dovesti do bezvlašća u osječkom HNK.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na dugotrajnoj sjednici usvojilo je financijski plan i okvir rada te ustanove za iduće četiri godine kao glavni preduvjet za raspisivanje natječaja za izbor redovitog kandidata. No isti dokument sad trebaju usvojiti i vlasniči kazališta, Grad i Županija, koji neće zasjedati do veljače.

Aktualnom vršitelju dužnosti intendanta, Miroslavu Čabraji mandat također ističe u veljači, pa će HNK Osijek ostati bez - uprave.

"Ako i sve bude u redu, natječaj za redovnog intendanta neće moći biti završen na vrijeme pa će se Grad i Županija, kao osnivači i vlasnici HNK, morati prvo usuglasiti oko novog v. d. intendanta, da ne bi opet došli u situaciju kao prije godinu dana, kada zbog isteka mandata intendantu Božidaru Šnajderu nije tko imao voditi kazalište, potpisivati račune i isplate plaća", pojasnio je novinarima Ivica Završki, predsjednik Kazališnog vijeća.

Prema zadnjoj verziji Zakona o kazalištima u tom bi slučaju novog vršitelja dužnosti intendanta imenovao Ured državne uprave u  u Osječko-baranjskoj županiji, što će pak otvoriti novi set problema.

Naime, Gradom i Županijom vladaju različite i pri tome suprotstavljene političke opcije, zbog kojih je do aktualne krize i došlo. Grad je, među inim, izglasao proračun za 2015. godinu u kojem godišnja davanja za Kazalište smanjuje s 12 na 10 milijuna kuna, dok je Županija željela zadržati iznos otprije.

"S obzirom na to da ova dva osnivača i vlasnika imaju potpisan sporazum o financiranju u jednakopravnom omjeru od 50:50 posto. Grad daje deset milijuna kuna i nama kao Kazališnom vijeću nije preostalo drugo nego da usvojimo financijski plan za 2015. godinu u kojemu i Županija daje jednako toliko. To je jako loše za kazalište jer bi to praktički značilo četiri milijuna kuna manje nego lani, što znači velika 'rezanja' u mnogim segmentima. Sukladno tome, sličan financijski plan i okvir usvojili smo i za iduće četiri godine. Županija je ostavila prostora za rebalans i povećanje sredstava već u tekućoj godini, a što će na kraju odlučiti Grad, vidjet ćemo", dodaje Završki.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI