Naslovnica > VIJESTI > INFO > Otvara se Francuski paviljon

Otvara se Francuski paviljon

Svečano otvorenje Francuskog paviljona održat će se danas, 15. listopada, s početkom u 17.30 sati.
Share on facebook
Share on twitter

Projekt obnove paviljona počeo je 2009., a u njoj su sudjelovali Grad Zagreb, Studentski centar i Sveučilište u Zagrebu.

Otvorenju će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, francuska veleposlanica Michele Boccoz, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić i sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović.

Izložbeni paviljon Republike Francuske izgrađen je po projektu francuskih arhitekata 1936./1937. godine u sklopu sajamske priredbe Zagrebački zbor. Francuski paviljon građevina je iznimne kulturno-povijesne i tehničko-tehnološke vrijednosti, koja prelazi okvire lokalnog značenja. Rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, Francuski je paviljon 1987. godine stavljen pod preventivnu zaštitu, a rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH 2003. godine, upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara RH, Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE