Otvara se Francuski paviljon

Svečano otvorenje Francuskog paviljona održat će se danas, 15. listopada, s početkom u 17.30 sati.

  

Projekt obnove paviljona počeo je 2009., a u njoj su sudjelovali Grad Zagreb, Studentski centar i Sveučilište u Zagrebu.

Otvorenju će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, francuska veleposlanica Michele Boccoz, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić i sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović.

Izložbeni paviljon Republike Francuske izgrađen je po projektu francuskih arhitekata 1936./1937. godine u sklopu sajamske priredbe Zagrebački zbor. Francuski paviljon građevina je iznimne kulturno-povijesne i tehničko-tehnološke vrijednosti, koja prelazi okvire lokalnog značenja. Rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu, Francuski je paviljon 1987. godine stavljen pod preventivnu zaštitu, a rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH 2003. godine, upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara RH, Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.