Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > FOTO+VIDEO : Vodič kroz 47. PIF

FOTO+VIDEO : Vodič kroz 47. PIF

47. međunarodni festival lutaka PIF bit će otvoren danas i traje sve do subote, 20. rujna. Evo što nudi...

U službenom programu bit će predstavljeno čak sedam hrvatskih predstava, što je prilično iznenađenje, pogotovo kad se prisjetimo ne tako davnih izdanja na kojima nije bilo gotovo nijedne. U programu koji je ove godine prvenstveno fokusiran na dječje predstave ipak su se našle dvije predstave za odrasle, ali i nekoliko važnih inozemnih gostovanja.

Stepehen Mottram je na 31. izdanju PIF-a osvojio nagradu za animaciju, a ove godine dolazi s predstavom U trenu koja je opisana kao niz bajkovitih priča praćenih posebno skladanom scenskom glazbom. Proces izrade marioneta koje se koriste u predstavi bio je utemeljen na prethodnom istraživanju ljudskog pokreta, a sama predstava zapravo je prvenstveno namijenjena odrasloj publici, iako je mogu gledati i djeca i mladi.

 

Wakka Wakka vodeće je njujorško vizualno kazalište, više puta nominirano za Drama Desk Award, a na 47. PIF nam stiže s predstavom Saga koja je nastala u koprodukciji s Vizualnim kazalištem Nordland. Predstava govori o financijskom krahu islandskog gospodarstva i načinu na koji se financijska kriza odražava na malog čovjeka. Predstava je to koju vrlo lako možemo povezati sa hrvatskom svakodnevnicom

Legenda o Tristanu i Izoldi jedna je od najpoznatijih srednjovjekovnih legendi koja je doživjela brojne adaptacije. Iako predstava dolazi iz Kazališta u Klodzkom koje djeluje u okviru institucije Klodzko 2016., priča će biti ispričana u sasvim novom ruhu  s mnogim elementima estetike japanskog lutkarstva.  Time europska priča o tragičnoj ljubavi postaje univerzalna priča.

U koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava i Umjetničke organizacije LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo) dolazi nam dramatizacija priče Ludwiga Bauera Ronilac bisera u režiji i izvedbi Morane Dolenc i Sanje Milardović. Žic, posljednji ronilac bisera na našem moru, priča nam priču o baki Luciji, djedu Šimunu, njihovoj prekrasnoj nećakinji Brnistri, jednoj velikoj ljubavi i životu na malom Velikom otoku.

3. Dubrava i LOFT - Ronilac bisera

Naša prva lutkarska redateljica, Tamara Kučinović, u Kazalištu lutaka Zadar režirala je predstavu Genijalni genije o legendarnom Leonardu da Vinciju namijenjenu djeci starijoj od pet godina. Iako većinu svojih izuma nikada nije proveo u djelo, neki od njih izrađeni su stoljećima poslije. U ovoj je verziji, kako to već biva, neshvaćeni genij često sam sebi najveći neprijatelj. Predstava se našla i u selekciji 54. MESS-a.

8. Kazalište lutaka Zadar - 'Genijalni genije'

Osim izložbe posvećene stotoj godišnjici slovenskog lutkarstva, iz susjedne nam republike dolaze čak dvije predstave. Mali daždevnjak prelazi cestu je kolaž lutaka i poezije slovenskog pjesnika Srečka Kosovela koji potiče gledatelja da uživa u znatiželji, da se smekša, razveseli i ljulja uz jednostavne ritmove njegovih stihova. U predstavi se uz lutke animira sve: prostor, materijal, predmet, svjetlo, zvuk, riječi, ljudi.

Ježić Janček iz Kazališta lutaka Maribor donosi nam priču o dječaku Jančeku koji se jednog dana probudio kao jež. Junaci u predstavi pred očima gledatelja nastaju od gline.

7. Kazalište lutaka Maribor - 'Ježić Janček'

Riječka Snježna kraljica  suvremena je adaptacija Andersenove bajke u kojoj ćete upoznati mnoge neobične i fantastične likove, ali i poneke sasvim obične, jer svaka fantacija sadrži i dio stvarnosti, dok svaka običnost ima svoju posebnost.

Druga Snježna kraljica dolazi nam iz kazališta Maska iz Poljske. Kroz metaforu o slomljenom zlom zrcalu ova izvedba objašnjava sveprisutnost zla u svijetu i poteškoće na koje nailazimo pokušavajući ga prepoznati.

2. Kazalište Maska - 'Snježna kraljica'

Po motivima priče Želimira Hercigonje nastala je predstava Pobuna u postolarskoj radionici u režiji Ivana Lea Leme koja govori o cipelama majstora Karla koje nakon mjeseci i godina beskorisnog stajanja na policama odluče otići van i pronaći noge koje će ih s veseljem nositi.

9. Gradsko kazalište lutaka Split - 'Pobuna u postolarskoj radionici'

Kazalište Far iz Izraela priču o Mjesečevoj princezi, djevojčici čija je glazba donosila sreću svima koji je čuju, ispričat će pomoću drevne japanske tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom. Predstava će biti izvedena na engleskom jeziku.

Osim Mottramovih marioneta na otvaranju, na PIF-u će se predstaviti i Državno kazalište lutaka Trgovište iz Bugarske predstavom Princeza i iznošene cipelice u kojoj šest glumaca animira trinaest marioneta. Vješti bugarski lutkari donose nam bajku koja je u svijetu poznata kao   Dvanaest rasplesanih princeza. Predstava je romantična bajka sa zabavnim elementima i izvedbama marioneta. Princeza i njeni prijatelji uvježbavaju glazbenu predstavu ujedinjeni zajedničkim ciljem - kazalištem. Problem osobne sreće djevojke i njenog voljenog vojnika otkriva se u pozadini ovog zapleta.

15. Kazalište Far, Izrael - 'Mjesečeva princeza'

PIF svake godine predstavlja i neke od tradicijskih europskih ručnih lutaka. Tako je jedne godine tema bio Guignol, prema kojem se kolokvijalno i naziva ručna lutka, dok su Punch i Judy u izvedbi raznih skupina stalni gosti PIF-a. Britki, veseli i nadasve slavni Petruška stiže u društvu svog animatora, jednog od najboljih ruskih putujućih lutkara Antolyja Arkhipova i to u autentičnoj izvedbi kakva se mogla vidjeti diljem Rusije na raznim sajmovima i proslavama. Kao prava putujuća predstava, Petruška će zagrebačku publiku čekati na Cvjetnom trgu i na platou Mamutice.

12. Kazalište lutaka Moskva - 'Petruška'

Treća adaptacije bajke Hansa Christiana Andersena dolazi u izvedbi Lutkarske scene "Ivane Brlić-Mažuranić" i režiji Ivane Peroš. Dobro nam poznatu priču o siromašnoj djevojčici koja za život pokušava zaraditi prodavajući šibice zagrebački će lutkari također ispričati pomoću marionete, kraljice lutaka.

14. Lutkarska scena 'Ivana Brlić-Mažuranić' - 'Djevojčica sa šibicama'

Deveta ovčica  Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku suvremena je slikovnica i brojalica koja pomaže najmlađim čitateljima i gledateljima da pobjede strah od škole, strah od odrastanja i svega što je poovezano s promjenama. Junak priče, dječak, kreće u školu i od silnog uzbuđenja ne može utonuti u san. Predstavu je režirala Ljudmila Fedorova, ruska redateljica također specijalizirana za lutkarsko kazalište.

16. Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku - 'Deveta ovčica'

Zagrebačko kazalište lutaka na PIF-u će se predstaviti bezvremenskom pričom o Bambiju. Nakon što se Disneyev crtić 'Bambi' svima duboko urezao u pamćenje, redatelj Dražen Ferenčina i dramaturg i autor dramatizacije Davor Žagar odlučili su se vratiti izvorniku Felixa Saltena, tvrdeći da svaka generacija treba imati priliku vidjeti ovu slojevitu i romantičnu priču u drugačijem ruhu.

17. Zagrebačko kazalište lutaka - 'Bambi'

Naposljetku, festival će zatvoriti studenti Umjetničke akademije u Osijeku adaptacijom slavne Gogoljeve pripovijetke Kabanica nastale pod mentorstvom Tamare Kučinović. Zabrinuti za domaću lutkarsku scenu koja gotovo uopće ne nudi predstave za odrasle, odabrali su književni klasik i suvremeni lutkarski izraz u kojemu animiraju riječi i zvuk, tijela i prostor, glumce i lutke.

Točan raspored svih festivalskih događanja možete pronaći ovdje.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE