Naslovnica > VIJESTI > INFO > Domaći kazalištarci u pohodu na film

Domaći kazalištarci u pohodu na film

Evo koji su domaći kazalištarci profitirali rezultatima Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Od četiri dugometražna igrana filma za koja je HAVC na spomenutom natječaju odobrio sredstva, scenarije za čak tri potpisuju dobro poznati domaći drmaski pisci, ali i jedan - glumac.

Najavljen kao jedan od aduta za visoku kino gledanost, film Ministarstvo ljubavi scenarista i redatelja Pavla Marinkovića, humorna pje riča u kojoj glavni lik lovi udovice hrvatskih branitelja, a za snimanje mu je odobreno 3.9 milijuna kuna.

Kako su zapisali umjetnički savjetnici koji su ocjenjivali scenarije, Dalibor Matanić i Branko Schmidt:

U cijeloj selekciji ovaj projekt se najviše ističe izvjesnim kino potencijalom na tragu uspješnih hrvatskih komedija posljednjih godina. Humor je najjača strana "Ministarstva ljubavi" koje prati glavnog lika koji kreće u lov na udovice hrvatskih branitelja kojima ako se dokaže da žive u izvanbračnoj zajednici, gube pravo na mirovinu. Detaljno je analizirana suvremena Hrvatske koja zna biti duboko rastrgana između odjeka ratne prošlosti i snalaženja u EU članstvu. U projektu koji bi se trebao snimati dosta na terenu, vrlo je jasno postavljen vizualni kod, sistem humora te karakterizacija i time jasno nastupa kao mainstream komedija za široki spektar gledateljstva, što su prepoznali i strani koproducenti.    

Film S one strane Zrinka Ogreste dobio je 3.7 milijuna kuna, a scenarij za njega uz redatelja potpisuje i Mate Matišić. U obrazloženju stoji:

"S one strane" je psihološka filmska igra kojom Zrinko Ogresta nakon "Projekcija" nastavlja propitkivanje filmskih izražajnih sredstava u kreiranju priče, ovaj put uz pomoć scenarista Mate Matišića. Upravo spomenuta igra između dvoje glavnih karaktera daje glavnu snagu projektu i čini ga svježim pristupom u analizi ratnih i postratnih rana u Hrvatskoj. Precizna karakterizacija, jasni vizualni postupci, suptilnost redateljskih postupaka te atmosfera daju garanciju ovom projektu za živahan festivalski put.

3.2 milijuna kuna odobreno je pak filmu Comic Sans redatelja Nevija Marasovića, s kojim scenarij filma potpisuje - Rakan Rushaidat! Kako stoji u obrazloženju odluek umjetničkih savjetnika, to je:

Još jedan projekt koji se bavi intimnim životom mlađeg glavnog protagoniste koji se bori s vlastitim nedoumicama i traganjem, ovaj put preko rješavanja nedorečenih obiteljskih odnosa te uspostavljanjem pogubljenih spona. Radnja je smještena većim dijelom na otoku Visu i uz mediteranskih štih, dobra strana je prisutna kombinacija humora i melankolije koji daje šansu projektu za kino gledanost. U ovogodišnjoj selekciji bit će zanimljivo pratiti puteve projekata "Ne gledaj mi u pijat", "Aleksi" i "Comic Sansa" pošto svaki na svoj način obrađuju slične teme suočavanja sa zrelošću, traženje izlaza te otkrivanja intime mlađih karaktera. 

Bobo Jelčić dobio je pak 35.000 kuna za razvoj scenraija naslovljenog Sam samcat, a Tomislav Zajec ista sredstava za razvoj scenarija pod naslovom Zečji nasip. Daleko više, čak 100.000 kn dobila je pak Vlatka Vorkapić za razvoj projekta Fališ mi, a prema istoimenom predlošku Mani Gotovac.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI