Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > ‘IS_land II’ u pulskoj Galeriji Anex

‘IS_land II’ u pulskoj Galeriji Anex

Otvorenje skupnog projekta 'IS_land II' održati će se u petak, 22. kolovoza, u pulskoj Galeriji Anex Multimedijalnog centra LUKA, s početkom u 20 sati.
Share on facebook
Share on twitter

Projekt IS_land II je osmislila Umjetnička organizacija 21:21, u suradnji s više autora:

Petra Hrašćanec, koreograf/plesač, autor koncepta
Saša Božić, dramaturg
Nenad Sinkauz, skladatelj/muzičar
Davor Sanvincenti, autor eksperimentalnog videa
Petra Mrša, fotografkinja
Bojan Gagić, tehnički direktor
Miodrag Gladović, inženjer zvuka i programer
Danijel Popović, producent

IS_land je kolaborativni site- specific rad koji svoju konačnu realizaciju doživljava prenošenjem site specific radova i izvedbi u različite medijske vidove njihove reprezentacije u galerijskom prostoru. Osnovna ideja projekta nalazi se u transferu originalnog koreografskog materijala mišljenog za specifičnu lokaciju. Koreografska partitura počiva na ideji organiziranja prirodnog okoliša i njegovog podređenja izvedbi jednog izvođača.

Sama izvedba mišljena je kao site- specific rad, koji se izvan konteksta te pozornice niti ne izvodi, dok su njeni elementi medijski posredovani kroz množinu drugih reprezentacijskih alata: video rad, umjetnička instalacija, glazba, fotografija, svjetlo, dokumentacija, arhiva. Paradoks ovog rada leži u ideji da raščlanjujući elemente izvedbe i ulijevajući je u uvijek druge medije, gledatelj iako zakinut za originalno iskustvo, dobiva senzorno i perceptivno uvijek više, nego prisustvujući izvedbi originala samog.

Jedan od pokretača projekta je i razotkrivanje i njegovanje modusa kolaborativnog rada, koji postaje ne samo modus operandi rada, već i osnovni alat procesa. Svaki od umjetnika pozvanih u projekt na svoj način odgovara na izazove rada na specifičnoj lokaciji, no svaki pojedini rad stavljen je i pravljen u suodnosu sa radovima ostalih umjetnika stvarajući neku vrstu hiperstrukture koja živi neovisna o originalnom koreografskom materijalu, kako i na samom mjestu izvedbe, tako i u naknadnim galerijskim postavkama projekta.

Prvi IS_land realiziran je u suradnji sa općinom Sali na osamljenom otočiću Pjatiću: izolirani jadranski otok postao je na trenutak čudovišna pozornica u kojem tijelo svojom neutemeljenošću u prostoru naprosto biva kao iznimka ili virus, te unosi neki novi smisao u indiferentna gibanja prirode.

U srpnju 2013. skupina medijskih umjetnika okupljenih oko Umjetničke organizacije 21:21 započela je realizaciju projekta IS_land II na području općine Lovinac i u Ličko-senjskoj županiji.

Projekt IS_land II i dalje za svoju opsesiju uzima organski misterij odnosa spram postojanosti prirode, no ovaj put u njenoj geografskoj beskonačnosti. U skladu sa tom odlukom, odabrani su umjetnici ponovno propitivali stvaralački i izvedbeni proces u site- specific modulu rada. Ovaj puta rad nije realiziran na jednom prostoru-pozornici, već je čitava općina postala neka vrsta otvorenog prostora za suočavanje sa elementima prirode, načinima njene kultivacije, preobrazbe i devastacije. Socijalni okoliš uvelike definira zamišljenu romantičnu pozornicu prirode, te se u njoj nalaze i tragovi nekih bivših, megalomanskih, socijalnih izvedbi i projekata (minska polja), ali i začeci nekih budućih (zadruge i razmjene učenja i znanja o projektu ličkog krumpira).

Zbog specifičnih metoda, te povijesnog, sociološkog i kulturalnog aspekta prostora u kojem su umjetnici radili, IS_land II u svojoj finalnoj provedbi gravitira ka nadrealnom i fiktivnom okviru osobnih percepcija autora samih. Kolaborativni proces bilježi se i verbalizira u dokumentarnu formu audio zapisa koji samom postavu daje uvid u praktični i stvaralački proces svih autora vezanih uz IS_land II projekt, dok prenošenje koreografskog materijala u skupni format izložbe izostaje. Izgubljenost u kolosalnom prostoru prirode rađa pojedinačnim odgovorima, te miskoncepcijom dokumentiranja izvedbe u istoj.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Pule i Ministarstva kulture RH.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE