Search
Close this search box.

Gulliver (Žar ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Klasik Jonathana Swifta u Žar ptici postavili su Saša Božić i Ksenija Zec.
autorski tim funkcija
Tanja Kljajićautor grafičkog oblikovanja
Mirela Mitakasistent scenografa
Mirela Mitakasistent kostimografa
Mare Milinfotograf
Nikolina Bogdanovićautor dramatizacije
Ivan Lušičić Liikoblikovatelj svjetla
Ivan Lušičić Liikautor videa
Ksenija Zecredatelj
Damir Šimunovićskladatelj
Petra Hrašćanecsuradnik za scenski pokret
Saša Božićredatelj
Ana Savić Gecanscenograf
Ana Savić Gecankostimograf
izvođači uloge
Amanda PrenkajLiliputanci
Ante KrstulovićLiliputanci
Damir KlemenićLiliputanci
Dunja FajdićLiliputanci
Gorana MarinLiliputanci
Marko HergešićGulliver
Petar AtanasoskiLiliputanci
Vesna RavenšćakLiliputanci

Gulliverova putovanja Jonathana Swifta omiljeno su dječje štivo, iako je knjiga prvotno namijenjena odraslima kao britka satira britanskog društva 18. stoljeća i parodija putopisnog žanra koji je bio u svom uzletu uslijed kolonizacije i geografskih otkrića. Gulliverova putovanja obuhvaćaju četiri knjige, a najpoznatija je svakako ona prva, u kojoj Guliver dolazi u zemlju smiješnih malih ljudi - Liliput. Detaljna istraživanja konteksta u kojem su nastala Gulliverova putovanja otkrila su kako su ona svojevrsni antipod Robinsonu Crusoeu Daniela Defoea, a osim kritike upućene europskim vladama i religijskim podjelama, ovaj fikcionalni putopis bavi se i filozofskim pitanjem o prirođenosti zla ljudskom rodu i odnosom starog i novog svijeta.

Prvo izdanje Gulliverovih putovanja Swift je potajno poslao izdavaču, koji je bio prisiljen citirati dijelove s izravnim političkim aluzijama, ali i dodati poneku riječ hvale za kraljevsku obitelj. Swiftova knjiga bila je izrazito utjecajna, smatra se jednim od bestsellera 18. stoljeća u Engleskoj, ali i šire - Voltaire je pod utjecajem Swifta napisao jednu kratku priču, a Dostojevski se referira na njega u svojim Bijesovima.

Za inscenaciju Gullivera na daskama Žar ptice dramatizaciju je napravila Nikolina Bogdanović, koja o predstavi kaže:

Na jednom otoku usred oceana, kojeg nema ni na jednom zemljovidu i kojeg nitko ne spominje na nastavi zemljopisa, živi mali narod, Liliputanci.

A onda je došao stranac…

Jednoga jutra, olujno more na njihovu obalu izbaci velikog diva koji svojim dolaskom živote malih Liliputanaca preokrene naglavačke. Taj na prvi pogled zastrašujući div zove se Gulliver i zapravo je dobroćudan, trapav i ovim susretom jednako preplašen kao i oni.

Susret Gullivera i Liliputanaca susret je pun nesporazuma i obostranog čuđenja. I naravno: svatko misli da je njegov način ispravan, da su njegovi običaji normalni  i da je drugi u krivu.

Jer tako se to kod nas radi!

Gulliver upoznaje običaje, jezik i život u Liliputu i s vremenom pridobije poštovanje i povjerenje njegovih stanovnika, ali idiličan suživot nije dugog vijeka…

Izvorno su “Gulliverova putovanja” irskog književnika Jonathana Swifta pisana kao satira namijenjena odraslim čitateljima. Ali, kako to uvijek biva s pričama, jednom kada im pisac udahne život, one se same otisnu na putovanje kroz vrijeme i prostor u potrazi za svojom publikom. Tako je Swiftova priča o velikom divu među malim ljudima diljem svijeta prije svega oduševila dječju publiku.

Konačno, Bogdanović dodaje:

I naš je Gulliver za njih veliki div, ali je prije svega stranac. On je drugačiji među istima i kao takav u potrazi za razumijevanjem. Njegov susret s Liliputancima je susret s drugačijim, čudnim, neshvatljivim i nepoznatim: kako za njega, tako i za njih, zbog čega se na trenutak čudimo malo njemu, malo njima.

Gulliver je doputovao u Žar pticu u vrijeme kada nam je prijeko potrebna priča o prihvaćanju drugačijih od nas.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE