Naslovnica > PREDSTAVE > Grižula (DLJI 2020)

Grižula (DLJI 2020)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Držićev Grižula vraća se na Igre, ovaj put u režiji tandema Božić - Hrašćanec.
autorski tim funkcija
Martin Satovićoblikovatelj svjetla
Ana Mikulićasistent kostimografa
Štefica Bartolinproducent
Marin Držićautor teksta
Roko Grbininspicijent
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Maro Martinovićjezični savjetnik
Nenad Sinkauzskladatelj
Petra Hrašćanecredatelj
Saša Božićredatelj
izvođači uloge
Anica KontićGruba
Boris BarukčićKupido / Plakir (Plako), sin Kupidov
Branimir Vidić FlikaStaniša, otac Dragićev
Danijela EvđenićVila
Dea PresečkiVila
Iva JerkovićMiona
Kristijan PetelinRadoje
Lana MenigaVila
Leon DubrojaDragić
Lucija AlfierVila
Nataša DangubićOmakala, djevojka
Ozren GrabarićGrižula, starac, remeta
Perica MartinovićVukosava, mati Grubina
Viktorija BubaloVila

Grižula iliti Plakir  drama je dubrovačkog renesansnog autora Marina Držića, koja po motivima i priči neodoljivo podsjeća na Shakespeareov 'San ljetne noći', no, napisana je 8 godina prije Bardova rođenja.

Prvi put izveden 1556. na piru Vlaha Sorkočevića, Grižula je međutim i izuzetno političan komad u kojemu Držić komentira suvremenu situaciju u Gradu (Grižula: 'Kako je u Dubrovniku?’, Omakala: ‘Sram me je i govorit!'), ali i opisuje odnos vlastele prema služinčadi.

Grižula, zgađen situacijom u Gradu bježi u šumu, no ni tamo nema mira jer ga osim vila i sluškinjice Omakale, pobjegle od zle gospodarice, remete i još četiri para koji lutaju šumom: Plakir, sin Kupidov i 'njegova' Vila, mladić Dragić zaljubljen u vilu i njegova 'prava' djevojka Grube, pastir dobričina Rade i sluškinja Mione koja mu koketno uzmiče...

Nakon sraza i nesporazuma između dvaju svjetova - ljudskog i vilinskog - Dijana će vratiti bogu ljubavi Kupidu otetoga i u mrežu ulovljenoga sina Plakira, čime će nanovo biti uveden božanski red i svi će se pomutnje i nesporazumi smiriti i razjasniti...

U sezoni 2019/2020 Grižula se vraća na Dubrovačke ljetne igre u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, a u sklopu europskog projekta Future Epics u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti.

Kako kaže službena najava: "Redateljski koncept aktivira prostor Grižule kao prostor žudnje, on ne pruža utočište onima koji teže za skladom, čistoćom i ljepotom, nego postaje mjesto nespokoja i traženja – vile se sa Plakirom igraju s ljudima, Gruba se boji da će baš u prirodi izgubiti Dragića, Dragić u tom prostoru gubi sebe, Omakala bježeći od jednoga zla upada u drugo, Grižula biva ismijan i zasužnjen."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter