Naslovnica > PREDSTAVE > Grižula (DLJI 2020)

Grižula (DLJI 2020)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Držićev Grižula vraća se na Igre, ovaj put u režiji tandema Božić - Hrašćanec.

Grižula iliti Plakir  drama je dubrovačkog renesansnog autora Marina Držića, koja po motivima i priči neodoljivo podsjeća na Shakespeareov 'San ljetne noći', no, napisana je 8 godina prije Bardova rođenja.

Prvi put izveden 1556. na piru Vlaha Sorkočevića, Grižula je međutim i izuzetno političan komad u kojemu Držić komentira suvremenu situaciju u Gradu (Grižula: 'Kako je u Dubrovniku?’, Omakala: ‘Sram me je i govorit!'), ali i opisuje odnos vlastele prema služinčadi.

Grižula, zgađen situacijom u Gradu bježi u šumu, no ni tamo nema mira jer ga osim vila i sluškinjice Omakale, pobjegle od zle gospodarice, remete i još četiri para koji lutaju šumom: Plakir, sin Kupidov i 'njegova' Vila, mladić Dragić zaljubljen u vilu i njegova 'prava' djevojka Grube, pastir dobričina Rade i sluškinja Mione koja mu koketno uzmiče...

Nakon sraza i nesporazuma između dvaju svjetova - ljudskog i vilinskog - Dijana će vratiti bogu ljubavi Kupidu otetoga i u mrežu ulovljenoga sina Plakira, čime će nanovo biti uveden božanski red i svi će se pomutnje i nesporazumi smiriti i razjasniti...

U sezoni 2019/2020 Grižula se vraća na Dubrovačke ljetne igre u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, a u sklopu europskog projekta Future Epics u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti.

Kako kaže službena najava: "Redateljski koncept aktivira prostor Grižule kao prostor žudnje, on ne pruža utočište onima koji teže za skladom, čistoćom i ljepotom, nego postaje mjesto nespokoja i traženja – vile se sa Plakirom igraju s ljudima, Gruba se boji da će baš u prirodi izgubiti Dragića, Dragić u tom prostoru gubi sebe, Omakala bježeći od jednoga zla upada u drugo, Grižula biva ismijan i zasužnjen."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter