Search
Close this search box.

Splitsko ljeto kroz fotografiju

Splitsko ljeto kroz fotografiju naziv je izložbe koja će pokazati odabrane fotografije na kojima je zabilježen djelić šezdesetogodišnje povijesti festivala Splitsko ljeto.

U izboru majstora fotografije Ante Verzottija u Galeriji fotografije Fotokluba Split koji je uz Splitsko ljeto suorganizator izložbe bit će izloženo 240 fotografija s tridesetak predstava od 1954. do današnjih dana. Izložbu će u četvrtak 31. srpnja u 20 sati otvoriti sam Verzotti koji je, osim što je načinio izbor iz Arhiva Hrvatskog narodnog kazališta Split, i autor velikog dijela izloženih fotografija, budući da je punih 20 godina bio kućni fotograf Splitskog ljeta i HNK Split. Prije toga okupljenima će se prigodnim slovom obratiti predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić i ravnatelj 60. Splitskog ljeta Tonči Bilić.

Kazališna fotografija kao vrijedan dokument i autonoman umjetnički čin jedinstven je medij koji bilježi najprolazniju od svih umjetnosti - scensku. Umjetnički fotografi suglasni su da je kazališna fotografija prije svega prepoznavanje i bilježenje umjetničkog izražaja drugih umjetnika, onih koji stvaraju predstavu, a potom i komponiranje u posve novo umjetničko djelo. Majstori kazališne fotografije dobro znaju da zbog brzih izmjena na sceni ne može biti ni kalkulacije ni pripreme: treba imati nepogrešiv osjećaj i brz refleks da bi se iz mraka gledališta ulovio mikrotrenutak kad sve od sebe daje glumac, plesač, pjevač, redatelj, kostimograf, scenograf, majstor svjetla… Tu nije riječ samo o dokumentu: to je uvid u cjelinu, u atmosferu, u smisao i duh nastajućeg i nestajućeg kazališnog čina. Istodobno kroničari i komentatori, ovi vizualni umjetnici posebnoga senzibiliteta predstavljaju šest prohujalih desetljeća Splitskih ljeta u postavu kojega je osmislio Ante Verzotti, i sam dugogodišnji pomni pratitelj suživota kazališta, festivala i grada.

Verzottija je nakon puna dva desetljeća tijekom kojih je bio bio kućni fotograf Splitskog ljeta i HNK Split, prije 14 godina naslijedio Matko Biljak koji je to i danas. Fotografije ova dva majstora fotografije su, stoga, najzastupljenije na izložbi. No, oni su samo posljednji u nizu značajnih fotografskih imena koja su svojim radom obilježila brojna godišta splitskih ljetnih priredbi. Pored njih dvojice zasigurno nekompletna lista fotografskih kroničara splitskog kazališnog festivala obuhvaća imena: Antonio Perajica, Ljubo Garbin, Vedran Radatović, Marija Buklijaš, Mario Nižetić, Branko Ostojić, Čedomir, Butina, Aleksandar Saša Novković, Pero Dragičević, Ante Verzotti, Vojko Bašić, Demirel Pašalić, Matko Biljak, Nenad Stanić.

Pored prisjećanja na minula desetljeća, predstave i fotografe koji su ih bilježili, po mišljenju Ante Verzottija izložba bi trebala biti i povod za raspravu o stanju kazališnog arhiva. Izložba će u Galeriji fotografije biti otvorena do 20. kolovoza.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE