Naslovnica > VIJESTI > INFO > Kako legalno registrirati kazalište u Hrvatskoj?

Kako legalno registrirati kazalište u Hrvatskoj?

Evo kako da se ne izgubite u moru papirologije i ne šetate danima bespućima birokratskih hodnika.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališnom djelatnošću u Hrvatskoj možete se baviti i bez papirologije, ali ne - profesionalno,. No, ukoliko planirate aplicirati za sredstva Ministarstva kulture, neke domaće festivala i manifestacije izvedbenih umjetnosti (uključujći i konkurirati za Teatar.hr Nagradu Publike), e onda morate ispuniti uvjete što ih propisuje Zakon o kazalištima.

Krenimo redom.

1. Želite li kao kazalište registrirati već postojeću pravnu osobu ili osnovati novu?

Ako već imate umjetničku organizaciju ili tvrtku koju želite registrirati kao kazalište, preskočite na točku  - 3.

Ako imate udrugu, nju nećete moći registrirati kao kazalište.

Ako planirate osnovati tvrtku, sve informacije potražite ovdje pa potom prekočite na točku 3.

Ako želite registrirati umjetničku organizaciju krenite na točku 2.

2. Registracija umjetničke organizacije

Umjetničke organizacije, kako im i ime kaže, osnivaju - umjetnici. Njih najmanje dvoje, odnosno dvije ili dvojica. Pri tome moraju biti članovi strukovnih organizacija koje priznaje Ministarstvo kulture, kao što su HDDU, HDLU, ULUPH, UPUH, UPU PULS, HDS, itd.

Vodite pri tome računa da Ministarstvo kulture tumači kako umjetnička organizacija može biti registrirana samo za djelatnosti za koje su njezini osnivači registrirani kao umjetnici. Primjerice, dva kazališna redatelja ne mogu osnovati plesnu kompaniju, niti dva slikara mogu osnovati kazalište.

Nakon što se usuglasite oko temeljnih djelatnosti morate napisati - statut.

Njime ćete definirati način funkcioniranja i djelokrug organizacije, kao i osobu/e koje će biti ovlaštene za zastupanje organizacije.

Statut potom pošaljite Ministarstvu kulture na pregled i odobrenje.

Nakon što ga odobre, napišite  Odluku o osnivanju, koju moraju potpisati svi osnivači, te i Odluku i Status ovjerite kod javnog bilježnika.

Konačno, jedan primjerak Statut i Odluke pošaljite u Ministarstvo kulture za zahtjevom za upis u Registrar umjetničkih organizacija. Ovaj korak je besplatan, no od trenutkapodnošenja zahtjeva do njegova rješavanja prema propisima može proći 15 dana.

3.  Očevidnik kazališta

Nakon što ste registrirali bilo tvrtku bilo umjetničku organizaciju, preostaje vam još upisati se u Očevidnik kazališta.

Upis se ne vrši, kako bi se to očekivalo, u Ministarstvu kulture, nego posredstvom županijskog ureda nadležnog za poslove kulture na čijem području Kazalište ima sjedište, odnosno u Zagrebu putem Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport. Tom nadležnom uredu trebate predati kopiju Statuta i Odluke o osnivanju, te ispunjeni Obrazac prijave za upis u očevidnik kazališta.

Oni potom utvrđuju istinitost podataka u prijavi i istu prosljeđuju Ministarstvu kulture, a koje vas - ako je sve u redu, upisuje u Očevidni, to jest ovdje. Ovaj korak također je besplatan i ne bi smio trajati više od 7 dana od podnošenja zahtjeva.

4. Čestitamo - uspjeli ste.

:)

Na koncu još napomena, ukoliko je vaša organizacija registrirana kao plesna kompanija, onda točku broj 3. možete - preskočiti, jer plesne kompanije i ansambli nisu dužni upisati se u Očevidnik.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE