Naslovnica > VIJESTI > INFO > Nakon neuspjelog eksperimenta – povratak klasici

Nakon neuspjelog eksperimenta – povratak klasici

Na programu ovogodišnjih ljetnih igara nije se zadržala niti jedna lanjska premijera, a novi će naslovi biti redom - klasici.
Share on facebook
Share on twitter

Niti jedan od tri lani premijerno izvedena naslova Dubrovačkih ljetnih igara neće biti repriziran u ovogodišnjoj, 65. sezoni! Alons enfants Bobe Jelčića, Otac hrabrost Borisa Bakala i Obrana Sokratova Tomija Janežiča plesali su tako tek jedno ljeto, kao i pokušaj 'ponovnog osvajanja grada' za naš najveći festival izvedbenih umjetnosti.

O razlozima za takvu odluku nije bilo riječi na tradicionalnom predstavljanju pretprograma Dubrovačkih ljetnih igara u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, 2. veljače u Festivalskoj palači, no zato je najavljen niz ovogodišnjih premijernih naslova klasične provenijencije od kojih nekolicina u koprodukcijskim aranžmanima.

Prva dramska premijera 65. Igra bit će Shakespeareovi Romeo i Julija u prijevodu Luka Paljetka i u režiji Jagoša Markovića, kojemu će to ujedno biti i prvi angažman u Dubrovniku, i to na lokaciji renesansnog ljetnikovca Skočibuha na Boninovu.

Dubrovački klasik, Držićeva Dunda Maroja režirat će sam intendant Igra, Krešimir Dolenčić, koji je isti naslov u Gradu postavio još koncem 90-tih godina prošlog stoljeća, dok će se na Lokrumu ponovno izvoditi Juvančićeva verzija Vojnovićeva Ekvinocija, premijerno postavljena još 2004.

Splitsko ljeto gostuje sa Shakespeareovim Timonom Atenjaninom  u režiji Georgija Para, premijerno odigranim lani uz odlične kritike i oduševljenu publiku, a redatelj ga smješta na dvije lokacije, u atrij Poslijediplomskog središta Dubrovnik i park Gradac. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz Ratnog dnevnika  Džemile Bukovica.

Prošlogodišnji projekt Pisci u Sponzi autorice Mani Gotovac, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će premijerne izvedbe naslova Ocean more u režiji same Gotovac i izvedbi HNK Varaždin na kupalištu Šulić uz gostovanje autora Alessandra Baricca, zatim premijernu izvedbu djela Iva Brešana Bez odraza u izvedbi HNK Šibenik i u režiji Vinka Brešana.

Posebna je zanimljivost kako će se  na programu premijerno (!) i ove godine naći Platonova Obrana Sokratova, ali u režiji Božidara Violića i izvedbi Mislava Čavajde.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana,  koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera na glazbu Georga F. Händela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka. Odmah po premijernoj izvedbi u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar SNG Maribor.

Glazbeni program bit će pak u znaku baroka pa će talijanski barok predstaviti ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise. Na programu će stajati kantate Alessandra Scarlattija, najvećeg talijanskog skladatelja srednjeg baroka dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara - Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig. Francuski barok će predstaviti Le Concert Spirituel, glasoviti francuski vokalno - instrumentalni sastav pod vodstvog uglednog Hervéa Niqueta. Barokne vještine domaćih glazbenika pokazat će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova, dobitnik Prve nagrade na Bachovom natjecanju u Weimaru, te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije. Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. Očekuju se još i nastupi Slovenskog okteta u crkvi sv. Vlaha, Kvartet tuba XL s trubačem Ericom Aubierom u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, Kvartet Tartini u Dvoru kao i više nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima.  U suradnji s Gradom Zagrebom, 65. Dubrovačke ljetne igre će ispred crkve svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić.  

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

7 Responses

  1. Klasici su vječni gledala sam na tv iz Merkura snimku odlične predstave višnjik Ivice kuncevica1983 režiranim ali doista glumci Jelčić Doris Runjića a Milka sjajna i svi a i scena kostim sve sve

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI