Search
Close this search box.

Dubrovačke ljetne igre: dodijeljene HRT-ove nagrade Orlando

Posljednjeg dana 72. Dubrovačkih ljetnih igara, dodijeljene su nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja.

Umjesto u atriju palače Sponza, ceremonija svečane dodjele održana je u Kazalištu Marina Držića,  a dobitnici su sopranistica Julia Lezhneva i predstava „Glava lava“. Grand Prix "Orlando" za sveukupni doprinos pripao je pak Folklornom ansamblu Linđo.

Nakon što je odgledao sve predstave na 72. Igrama, Ocjenjivački sud za dramu većinom glasova odlučio je nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu dodijeliti predstavi Glava lava Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić, režiji Aide Bukvić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. U obrazloženju koje potpisuju predsjednica Ocjenjivačkog suda Perica Martinović te članice Petra Jelača i Srđana Šimunović, između ostalog stoji kako su uspješna adaptacija, vješta i nenametljiva režija, odličan glumački ansambl s naglaskom na niz vrlo uspjelih glumačkih kreacija, ambijentalni odabir igrališta ispod Minčete s pogledom na Grad koji se tematizira, razlozi zbog kojih je nagrada za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Igara otišla upravo autorskom timu i glumačkom ansamblu predstave Glava lava. Nagradu je u ime ekipe predstave primila redateljica Aida Bukvić.

Ocjenjivački sud za glazbu, u sastavu Matija Novaković, Diana Hilje i Toni Kursar, jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjedniji umjetnički doseg u glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti sopranistici Juliji Ležnjevoj za koncert održan 25. srpnja u atriju Kneževa dvora. U obrazloženju, navodi se kako je Ležnjeva poput prekrasne, oživjele porculanske figurice, zablistala u dubrovačkoj noći pjevajući Porporu, Grauna, Vivaldija i Händela baš onako kako treba - stilski točno, a tehnički savršeno. Istaknuli su kako barokna glazba i ne mora oduševiti svakog slušatelja, međutim Ležnjeva, lakoćom pjevanja, divnom tamnom bojom glasa te savršenim vladanjem i poigravanjem koloraturama, dinamičkim nijansama i baroknim ukrasima iza kojih stoji duboka promišljenost notnog teksta, oduševljava svakoga.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, Grand prix za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona dodijeljen je Folklornom ansamblu Linđo, koji, kako stoji u obrazloženju, svaku sezonu Igara od 1967. godine obogaćuje svojim nastupima, uglavnom na taraci tvrđave Revelin, a često i bude najljepši dio same ceremonije Otvaranja. U 55 godina na Igrama, Linđo je postao kultna konstanta, onaj dio nas koji s ponosom trebamo pokazati svijetu i učiniti da ga taj svijet odnese u svoje domove kao najdragocjeniju uspomenu, a mi ga čuvati kao zalog za budućnost. „Nastupi Folklornog ansambla Linđo svojom su kvalitetom, bogatstvom i raznolikošću, kao i tim neodoljivim spojem mladosti i iskustva, uvijek bili jamstvo vrhunskog umjetničkog provoda. Kako onda, tako i danas. I zato: nemoj fermat Linđo, odlično je bilo!“, zaključuje se u obrazloženju. Nagradu je u ime ansambla primio ravnatelj ustanove Vlaho Kljunak.

Nagrade su uručili članovi Vijeća Zdravko Kedžo i Marija Nemčić te predsjednik Vijeća i v.d. ravnatelja HRT-a Renato Kunić. Emisija o današnjoj dodjeli nagrada u Kazalištu Marina Držića, bit će emitirana večeras, 25. kolovoza s početkom u 21:30 sati na Prvom programu – HTV 1, uoči početka izravnog prijenosa završnog koncerta koji je u 22:00 sata.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE