Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Zagrebačka zabrana prema splitskom modelu

Zagrebačka zabrana prema splitskom modelu

Čak mjesec dana prije zagrebačkog gradonačelnika, identičnu odluku o zabranih svih vrsta zapošljavanja donio je - splitski gradonačelnik.
Share on facebook
Share on twitter

U posljednjem  Službenom glasniku Grada Splita za 2013. godinu, odonom od 5. prosinca, objavljena je odluka tamošnjeg gradonačelnika Ive Baldasara, a kojom se kao i nedavno u zagrebačkim, zabranjuju svi oblici zapošljavanja u splitskim gradskim službama i javnim ustanovama.

Kao i u zagrebačkom slučaju,  odluka o potpunom 'zatvaranju pipa' stigla je nakon golemog trošenja koje je naložio sam potpisnik zabrane. U Zagrebu - nakon kupnje smartphonea u vrijednosti od preko 3 milijuna kuna, u Splitu pak nakon što je taj isti gradonačelnik u gradskoj upravi zaposlio  tridesetak novih ljudi, što pročelnika, što savjetnika i djelatnika za legalizaciju.

Zašto onda splitski original nije izazvao interes javnosti kao što je to učinila njegova zagrebačka kopija?

Osim očite činjenice da poslovanje zagrebačkog gradonačelnika prati i analizira daleko veći broj zainteresiranih stranaka i novinara, 'kvaka' je možda i u formulacijama koje su dva gradonačelnika upotrijebila.

Baldasar, naime, u svojoj odluci nije izrijekom spomenuo autorske i studentske ugovore, premda se i njegova zabrana odnosi na njih.

Odluka, naime, glasi ovako:

"Grad Split, od dana donošenja ovog Zaključka zabranjuje: zasnivanje novih radnih odnosa bilo otvaranjem novih radnih mjesta ili popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta na određeno radno vrijeme i na neodređeno radno vrijeme, sklapanjem ugovora ili drugih akata temeljem kojih se obavljaju bilo kakvi poslovi, u svim ustanovama i/ili institucijama kojih je Grad Split osnivač - vlasnik i/ili većinski vlasnik, kao i u trgovačkim društvima u kojima Grad Split ima potpune udjele u vlasništvu (kapitalu društva) odnosno da je većinski i/ili jedini dioničar (u daljnjem tekstu: institucije)."

Tome usprkos, splitski je HNK jučer objavio natječaje za čak pet radnih mjesta: natječaj za zborovođu i puhača roga, za rad na određeno radno vrijeme,  za tehničara pozornice te tonskog i videotehničara (oboje na neodređeno), te likvidatora ulazne dokumentacije na određeno radno vrijeme (zamjena).

Kako je to moguće objasnila je za Slobodnu Dalmaciju Vesna Čotić, poslovna ravnateljica HNK:

"Upoznati smo s gradonačelnikovom odlukom i prije objavljivanja natječaja, sa svim smo ga ovim već upoznali i dobili njegovu suglasnost. Sad je, dakle, novost da moramo o svim promjenama obavještavati gradsku upravu. Nadam se da će gradske vlasti biti fleskibilne prilikom davanja suglasnosti na honorarna zapošljavanja, jer kazalište teško može funkcionirati bez honoraraca".

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI