Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Opera u stripu: Madam Butterfly

Opera u stripu: Madam Butterfly

Priča o nesretnoj Cio-Cio san koja na sebe diže ruku zbog neuzvraćene ljubavi, novije nastavak našeg serijala opera u stripu.
Share on facebook
Share on twitter

U opsežnoj ostavštini jednog od najvećih talijanskih opernih skladatelja, Giacoma Puccinija, niz je opernih ‘hitova’, među kojima se posebno ističe – Madama Butterfly. O njezinoj popularsnosti svjedoči i statistički podatak da se već desetljećima ne skida s liste top 5  najizvođenijih opera u svijetu, dok je na američkom kontinentu potpuna prvakinja.

Osim što se smatra da je tragična sudbina mlade Cio-Cio San temeljena na istinitim događajima, Puccini je skladajući glazbu uveo i orijentalne leitmotive kojih je tadašnja publika bila više nego željna. Usprkos tome, praizvedba ove opere koja se održala 17. veljače 1904. u milanskoj La Scali, kao što smo već naučili, prošla je vrlo – loše!  No, Puccini nije odustao,  iz dvočinske, operu pretvara u tročinsku, mijenja još nekoliko detalja i dobiva hit.

A cijela priča počinje tako da pisac John Luter Long odlučuje na papir staviti ono što mu je sestra po povratku iz japana imala za ispričati. Kratka priča pod imenom Madama Butterfly uskoro je zapela za oko dramskom piscu i kazališnom producentu Davidu Beloscou koji je pretvara u jednočinsku dramu i postavlja u New Yorku 1990. Predstava zatim zapinje za oko Giacomu Pucciniju, libreto pišu Luigi Illica i Giuseppe Giacosa i – ostatak je povijest!

Madam Butterfly  je novi nastavak serijala Opera u stripu nastalog je po narudžbi on-line servisa za klasičnu glazbu Sinfini, što ga potpisuje William Elliott.

Madam Butterfly

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE