Turandot (HNK Zagreb)

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Posljednja opera velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija u režiji talijanskog dvojca Ricci / Forte.
autorski tim funkcija
Marcello Mottadellidirigent
Nicolas Boveyscenograf
Nicolas Boveyoblikovatelj svjetla
Gianluca Sbiccakostimograf
Marta Bevilacquasuradnik za scenski pokret
Liliana Laeraasistent redatelja
Gianluca Carrozzaasistent kostimografa
Luka Vukšićzborovođa
Darijan Ivezićasistent dirigenta
Darijan Ivezićumjetnički voditelj opernog studija
Gianni Forteredatelj
Vlatka Peljhankoncertni majstor
Marija Dražančićšaptač
Giacomo Pucciniskladatelj
Vjekoslav Babićkorepetitor
Aleksandra Ćorlukainspicijent
Zrinka Petrušanecinspicijent
Silvana Čuljakkorepetitor
Helena Borovićkorepetitor
Mojca Ramušćakkoncertni majstor
Nina Cossettokorepetitor
Stefano Ricciredatelj

Turandot je opera u tri čina Giacoma Puccinija, prema libretu što su ga napisai Giuseppe Adami i Renato Simoni.

Puccini se za priču po kojoj je nastala opera zainteresirao nakon čitanja istoimene adaptacije Friedricha Schillera, no libreto za operu ipak se temelji na ranijoj istoimenoj drami Carla Gozzija koja se svojevremeno našla i na repertoaru zagrebačke Gavelle. Izvornik je narativa pak priča o Turan-Dokht (Turanovoj kćeri) iz epa Haft Peykar perzijskog pjesnika Nizamija iz 12. stoljeća.

Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Jednog je već pogubila kad se drugi, mladi Kalaf, koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu.

Iako ga svi preklinju neka odustane, on ipak pristaje odgovarati na zagonetna pitanja, a kada uspije, želi smekšati Turandot ljubavlju a ne silom. Poslije mnogih dramatičnih događanja Kalaf i Turandot izlaze pred narod koji slavi ljubav koja je pobijedila hladnu i ponosnu princezu.

Puccini, nažalost, nije skladanje dovršio za života, pa je Turandot dvije godine nakon njegove smrti, 1926. godine, zaključio Franco Alfano.

Praizvedba (i to isključivo Puccinijeva dijela notnog zapisa) zbila se u milanskom Teatro alla Scala 25. travnja 1926. pod ravnanjem Artura Toscaninija, dok je prva izvedba s Alfanovim dodacima održana iduće noći.

U HNK Zagreb u sezoni 2017 / 2018 postavlja proslavljeni talijanski autorski dvojac Ricci / Forte.

***

Sadržaj opere

PRVI ČIN

Pred zidinama drevnoga Pekinga skuplja se gomila naroda kako bi čula izricanje smrtne presudu Perzijskome princu, koji nije uspio točno odgovoriti na tri postavljene zagonetke princeze Turandot.

Princeza Turandot svojedobno je izdala proglas kako će njezinu ruku dobiti onaj, plemenite krvi, koji će znati riješiti tri zagonetke koje mu ona postavi, ali ako u tome ne uspije, bit će kažnjen smrću. Mnogi mladići plemenite krvi bez uspjeha su pokušavali riješiti zagonetku, i platili glavom. Smislila je takav način jer se ne želi vjenčati, sjećajući se svoje pretkinje, ponosne princeze Lo-u-Ling, koju je davnih godina oteo i ubio tatarski kralj. Vjeruje kako je svojom odlukom spriječila ponavljanje istoga strašnog čina.

U masi ljudi koji željno čekaju smaknuće posljednjega neuspješnog prosca, nalazi se i zbunjeni stari Timur, svrgnuti tatarski kralj i njegova odana pratilja robinja Liù. Oni u gomili slučajno nabasaju na Calafa, Timurova sina, što ih ispuni velikim veseljem jer su mislili kako on više nije živ. Ugledavši mladog osuđenika predvođenog krvnikom, svjetina se sažali i počne zahtijevati neka se mladića pomiluje. I Calaf smatra smrtnu presudu okrutnom, ali kad se na balkonu palače pojavi Turandot, obasjana mjesečinom, kako bi dala znak za izvršenje smrtne kazne, Calaf se bezglavo zaljubi u nju. Od tog trenutka za njega više ništa nije važno, osim misli o tome kako Turandot pridobiti za sebe. Tri careva ministra pokušavaju ga uvjeriti da mora odustati od te sulude ideje, a isto misle i otac Timur i Liù. Calaf pokušava utješiti oca, moleći Liù neka pazi na starca, a sâm udara tri puta u gong, čime obznanjuje da je on novi prosac.

DRUGI ČIN

PRVA SLIKA

Carski ministri, Ping, Pang i Pong jadikuju zbog žalosna stanja u kojemu se nalazi Kina od vremena objave strašna Turandotina zavjeta, izražavajući nadu kako će princeza ipak biti pobijeđena.

DRUGA SLIKA

Kineski car Altoum, Turandotin otac, također pokušava odgovoriti Calafa od njegova nauma, no bezuspješno. Turandot se trudi  opravdati okrutnost svoje odluke, a zatim objavljuje zagonetke, jednu po jednu. Uz sve veće uzbuđenje naroda, Calaf odgovara točno na sva tri postavljena pitanja i pobjeđuje. Turandot se osjeti poniženom pa moli svojega oca neka poništi njezin vlastiti zavjet kako ona ne bi postala ropkinjom jednome strancu. Car ne želi popustiti podsjećajući je na svetost zavjeta, ali joj Claf daje priliku da se izvuče. On joj obeća kako će je osloboditi obveze pod uvjetom da ona prije svanuća otkrije njegovo ime i podrijetlo. Ako uspije, pristaje izgubiti i umrijeti, ako ne
uspije, postat će njegova supruga.

TREĆI ČIN

PRVA SLIKA

U tmurnoj noći glasnici objavljuju novu Turandotinu naredbu: Nitko ne smije zaspati prije negoli se sazna porijeklo i ime neznanca ili će svi biti pogubljeni. Tri ministra uzaludno pokušavaju iščupati iz Calafa njegovu tajnu, no on je siguran u svoju pobjedu, sve dok pred princezu Turandot pod stražom ne dovedu Timura i Liù, koji su noć prije bili viđeni u njegovu društvu. Liù hrabro stane pred okrutnu princezu izjavivši kako jedino ona zna traženo ime. Obrativši se Turandot, govori joj kako će kroz njezinu žrtvu naučiti voljeti, hitro uzima od stražara bodež kojim se probode, umrijevši pred Calafovim nogama. Timurovo srce ostaje slomljeno smrću male robinje, a žalobna povorka odnosi njezino tijelo. Kad Calaf i Turandot ostanu sami, on joj predbacuje hladnoću i okrutnost zbog koje je Liù stradala, ali je u zanosnome duetu strastveno poljubi u usta. Poljubac kao da je razbio okrutnu čaroliju, pa Turandot odmah shvati kako je zavoljela Calafa u istome trenutku kad ga je ugledala. Tek tada on njoj otkriva svoje pravo ime.

DRUGA SLIKA

Pred carem i svim dvorjanima Turandot pobjedonosno objavi kako je saznala ime neznanca te na iznenađenje sviju uzvikuje: Njegovo je ime LJUBAV.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE