Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Udovičić u Mariboru

Izvoz: Udovičić u Mariboru

Ansambl SNG Maribor večeras će u Staroj dvorani premijerno izvesti komičnu dramu Željke Udovičić 'Nijemo vjenčanje' u režiji Dina Mustafića, nastalu prema istoimenom rumunjskom filmu. [FOTO]
Share on facebook
Share on twitter

Film Nijemo vjenčanje  (Nunta muta, 2008.) snimljen je po istinitom događaju. Vesela, a bizarna priča ima okvir smješten u našu suvremenost u kojem grupa nadobudnih novinara putuje Rumunjskom u potrazi za čudnim događajima, natprirodnim pojavama o kojima onda rade tv emisije pokušavajući ih dobro prodati. Put ih tako nanese i u selo u kojem sasvim slučajno počinju otkrivati mračne tajne toga mjesta. No tragom tih tajni priča se tada seli u davnu 1953.godinu, godinu Staljinove smrti, po mnogima sudbonosnu godinu za zemlje Istočnog bloka. Dvoje mladih, unatoč tipiziranim problemima dvaju porodica, odlučuju se vjenčati te cijelo mjesto sudjeluje u pripremi slavlja. No uoči sretnog događaja stiže vijest da je umro Staljin te da je proglašena sedmodnevna žalost. Svadbe su, dakle, također, zabranjene. No junaci ove priče ne odustaju tako lako: odlučuju ipak održati planirano slavlje – ali u potpunoj tišini, tako da ih Rusi ne otkriju. No, naravno, sve pođe po zlu.

http://www.youtube.com/watch?v=zMyOoaawOSE

Scenarij filma bio je inspiracija za kazališnu adaptaciju koju je napisala priznata hrvatska dramaturginja Željka Udovičić. Njezina adaptacija koja se razvijala i za vrijeme procesa na probama, u središte pozornosti stavlja slike iz života, a ne samu tekstualnost.

“Ova predstava, naravno, zadržava priču, atmosferu i ideju filma, no međutim, načinom interpretacije problema i samom dramskom strukturom udaljava se od njega, već zbog prirode i različitosti medija u kojem se odvija, ali i radi teatarske mogućnosti i naše potrebe da se na drugačiji način komentira suvremenost značenja ove priče,” kaže Željka Udovičić.

To je simpatična slika starih vremena koja su se na kraju pretvorila u užas,“ rekao je redatelj predstave Dino Mustafić.

Prevoditeljica Nijemog vjenčanja je Jera Ivanc, dramaturginja Željka Udovičić, kostimograf Leo Kulaš, scenograf Dragutin Broz, koreografkinja Valentina Turcu, skladateljica Tamara Obrovac.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE