Search
Close this search box.

Sumrak bogova (SNG Maribor)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U SNG Maribor dramatizaciju filmskog predloška povjerili su hrvatskom autoru Ivoru Martiniću, a režiju također hrvatskom filmašu - Daliboru Mataniću.
autorski tim funkcija
Luchino Viscontiautor predloška
Nicola Badaluccoautor predloška
Mojca Maričprevoditelj
Mojca Maričlektor
Janez Bostičlektor
Enrico Medioliautor predloška
Marko Japeljscenograf
Ivor Martinićautor adaptacije
Ivor Martinićdramaturg
Leo Kulaškostimograf
izvođači uloge
Davor HergaKonstantin von Essenbeck
Eva KrašElizabeth Thallman
Kristijan OstanekAschenbach
Miloš BattelinoJoachim von Essenbeck
Nataša Matjašec RoškerSophie von Essenbeck
Petja LabovićMartin, Sophiein sin
Timon ŠturbejGunter, Konstantinov sin
Uroš FürstFriderich Bruckman
Žan KoprivnikHerbert Thallman

Za Nicola Badaluccu i Enrica Mediolija ste valjda čuli. Sigurno jeste, jer se radi o scenaristima poznatog filma Luchina Viscontia 'Sumrak bogova' iz 1969 godine, koji pripada njegovoj Germanskoj trilogiji. A s obzirom da je već prošlo podosta vremena otkad ste ga zadnji put gledali, podsjetit ćemo vas da se film bavi obitelji industrijalaca za vrijeme nacističke Njemačke.

Po adapatiranom scenariju rečenog dvojca nastala je i ova predstava čija događanja počinju jedne noći u veljači 1933. godine, one iste u kojoj je izgorio Reichstag. Vodeća mjesta u državi pripala su nacionalsocijalistima, a da bi sve se završilo u noći dugih noževa u lipnju 1934., te sukobima unutar nacističkog društva.

Okosnicu priče čini propadanje moralnih stupova jednog elitnog društva koje je spremno prijeći sve granice da bi se domoglo svojih ciljeva. Djelo je upravo stoga puno aluzija na klasike književnosti kao što su Shakespearovi 'Macbeth' (tema ubojsta kralja i kobnog bračnog para) i 'Hamlet' (odnos majke i sina ), zatim 'Bijesovi' Dostojevskog (silovanje i samoubojstvo nedužne djevojčice) ili Eshilova 'Orestija', čiju strukturu prati scenarij, te iz kojih su vjerojatno najstrašniji motivi ukomponirani u realistično društveno-političko stanje tadašnje Njemačke, a obitelj Von Essenbeck zapravo je jasna aluzija na industrijsku obitelj Kruppovih.

U SNG Maribor dramatizaciju filmskog predloška povjerili su hrvatskom autoru Ivoru Martiniću, a režiju također hrvatkom filmašu - Daliboru Mataniću.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE