Naslovnica > PREDSTAVE > Ružno pače (ZKL)

Ružno pače (ZKL)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pačić koji se pretvara u labuda na scenu ZKL stiže vođen tekstom Željke Udovičić Pleština, a u režiji Lea Katunarića.
autorski tim funkcija
Leo Katunarićredatelj
Igor Matijevacoblikovatelj svjetla
Hans Christian Andersenautor predloška
Željka Udovičić Pleštinaautor dramatizacije
Vesna Balabanićautor lutaka
Vesna Balabanićscenograf
Mario Mirkovićskladatelj

Priča  Ružno pače Hansa Christiana Andersena, prvi je put objavljena 11.11.1843. Iako spada među njegove najveće uspješnice, manje je poznata činjenica da je Ružno pače jedna od rijetkih Andersenovih priča koja korijene nema u narodnoj predaji, već je posve njegovo autorsko djelo.

Ružno je pače doživjelo brojne adaptacije između inih i filmske od kojih je najpoznatija ona studija Disney nagrađena 1939. godine i Oscarom u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma.

Neugledan ptić izlegnut u pačjem gnijezdu suočava se s odbacivanjem i porugom samo zato što izgleda drukčije pa kreće u potragu za prihvaćanjem i pripadanjem...

'Ružno pače jedna je od onih bajki koje zasigurno ostavljaju traga u prostorima djetinjstva, ali i ostaju utočišta odrastanja kojima se obraćamo tijekom čitavoga života u potrazi za potvrdom temeljnih etičkih vrijednosti koje nam neosjetljiva stvarnost, a pogotovo današnje, ovo naše brzo i neosjetljivo vrijeme dovodi u pitanje. Naime, ona istovremeno surovo i nježno, poetskom snagom koja spaja fantastično s realnim, detektira traume odrastanja, ukazuje na potrebu pronalaženja vlastitoga puta, ali i jasno progovara o danas posebno aktualnom problemu različitosti', piše autorica dramatizacije Željka Udovičić Pleština.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE