Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 9. Festival novog cirkusa

9. Festival novog cirkusa

Ovogodišnje izdanje zbivat će se od 20. do 24. studenog, a u fokusu mu je suvremeni cirkus Istočne Europe. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

"Možda baš zato što je na međunarodnim adresama koje prezentiraju suvremene cirkuske adute često ignoriran dio kontinenta, istok Europe u sjeni se razvijao neopterećen zapadnoeuropskim cirkuskim trendovima, stvarajući tako vlastite estetike, ali i tehnike. Često ga karakterizira grubost i sirovost izraza, autodidaktička kreativnost i inovativnost, dubinski ogoljela introspekcija umjetnika, političnost angažmana…", tvrdi u svom uvodniku u novu festivalsku sezonu, izbornik Ivan Kralj.

Stoga će 9. Festival novog cirkusa predstaviti umjetnike iz  Češke, Grčke, Makedonije/Francuske, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, a u konferencijskom dijelu programa istraćiti problematiku profesionalnih cirkuskih produkcija u istočnom kontekstu s gostima iz Poljske, Mađarske te Srbije…

Festival otvara produkcija You novomedijski/novocirkuski rad o egzistenciji autora Christiana Petera i Borisa Kadina. Priča je to koja na razapetoj žici "balansira između osobnog i svačijeg, stvarnog i virtualnog, monologa i dijaloga", a u kojoj je priča o o domu isprepletena s onom o Haronu, lađaru koji u Hadu prevozi duše umrlih preko rijeke koja razdvaja svijet živih i neživih.

Slijedi gostovanje iz Grčke, predstava IL paRЯaiso kompanije Ki Omos Kineitai nastala prema predlošku Raja, trećeg dijela Božanstvene komedije Dantea Alighierija.

Slijedi Večer malih formi / Balkan u Francuskoj na kojoj će se dvoje diplomanata CNAC-a ili Nacionalnog centra za cirkuske umjetnosti u Châlons-en-Champagne, jedne od najpoznatijih visokih školskih ustanova za cirkus, Dane Auguštin i Vasil Tasevski.

Iz češke stiže Cirk La Putyka s predstavom Slapstick Sonata koja "približujući Mozartove sonate i slapstick komediju iz ere nijemog filma kreira doslovnu kombinaciju visoke umjetnosti i popularne kulture", dok će festival zaključiti domaće cirkuske snage, predstava Iglica nastala u koprodukciji Male scene i Triko Cirkus Teatra, te Seed splitske skupine Room 100.

Program po danima izgleda ovako.

Srijeda, 20. studenoga 2013.
20:00 Christian Peter & Boris Kadin: You
Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb

Četvrtak, 21. studenoga 2013.
20:00 Ki Omos Kineitai: IL paRЯaiso
Scena Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb

Petak, 22. studenoga 2013.
20:00 Večer malih formi: Balkan u Francuskoj
Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb

Subota, 23. studenoga 2013.
20:00 Cirk La Putyka: Slapstick Sonata
Scena Travno, Božidara Magovca 17, Zagreb

Nedjelja, 24. studenoga 2013.
11:00 Mala scena & Triko cirkus teatar: Iglica
Kazalište Mala scena, Medveščak 2, Zagreb

Nedjelja, 24. studenoga 2013.
20:00 Room 100: Seed
Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI