Naslovnica > VIJESTI > PLES > Proslava 50. obljetnice Studija za suvremeni ples

Proslava 50. obljetnice Studija za suvremeni ples

Studio za suvremeni ples, najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa, zaokružuje 50. obljetnicu kontinuiranog plesnog djelovanja.
Share on facebook
Share on twitter

Studio za suvremeni ples osnovan je sezone 1962./63. pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić, kao prvi ansambl suvremenog plesa u Hrvatskoj i regiji. U pola stoljeća kontinuiranog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj sceni, producirao je veliki broj plesnih projekata kroz koje su oblikovane generacije plesača, pedagoga i koreografa.

Umjetničke voditeljice,  Ana i Vera Maletić (od 1962.), Tihana Škrinjarić (od 1968.), Zaga Živković (od 1979.) i Bosiljka Vujović-Mažuran (od 1997.) kroz 126 produkcija, koprodukcija i suradnji sa umjetnicima različitih umjetničkih praksi, oblikovale su i mijenjale ansambl, poticale stjecanje novih znanja  temeljenim na tradiciji inovacije u polju suvremenoga plesnog izraza.

Iako internacionalno aktivan, kroz gostovanja na recentnim festivalima, te pridruženim partnerstvom u EU projektu ”Spider” 2010-2012., zadnjih godina SSP veliku važnost pridaje razvijanju i promociji hrvatske koreografske scene, prepoznajući kapacitete mlađeg naraštaja autora, to kroz suradnju sa koreografkinjama i koreografima nove generacije: N.Ukrainczyk, M.Drobac, A.Mrak, I.D.Doždor, M.Ferlin, S.Tropp, B.Isaković, A.Janeva-Imfeld. Isto tako, nastavlja  suradnju sa već znanim imenima hrvatske plesne scene: M.Preis, D.Virant, K.Zec.

Tradicionalno, SSP inicira koreografske eksperimente plesača iz ansambla, ali i van njega, u okviru programa Male forme.  Jednakom pažnjom  stvara predstave za dječju publiku od kojih su neke doživjele i 250-u izvedbu.

Osim rada na edukaciji vlastitog ansambl,a kroz suradnje stranih i domaćih plesnih pedagoga i koreografa, za rad SSP-a specifično je odgajanje novih članova u polju kreativne edukacije u okviru programa Podmladak.

Od mnogobrojnih priznanja što ih je primio SSP, najznačajnije su višestruke nagrade Hrvatskog glumišta, te 2012. strukovna nagrada UPUH-a za 50 god. postojanja ansambla.

Kraj prve i ulazak u drugu polovicu stoljeća postojanja, SSP će nakon akcije Pola stoljeća sam nevidljiv zaokružiti  će koprodukcijom sa norveškom plesnom skupinom Wee company iz Osla.

Predstava Surprised Body Project - Zagreb, talijanskog koreografa Francesca Scavette, dio je međunarodnog projekta koji je do sada održan u 19 zemalja s 19 odabranih plesnih kompanija, dok će se premijera jubilarnog 20. izdanja zbiti 4. listopada u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti.

Izvedbenu jezgru predstave čini plesna skupina Wee company koja se bavi istraživanjem vidljivosti tijela i pokreta kroz suradnju s muzičarima i plesačima iz cijelog svijeta. U ovom izdanju Surprised Body Project, sudjeluju  članice skupine Wee company Orfee Schujit i Gee Kipperberg, plesači ansambla Studija za suvremeni ples, Ana VnučecDina EkštajnMartina TomićPetra HrašćanecBranko Banković i Bruno Isaković te glazbenik Nenad Sinkauz.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI