BLOG: Nedjeljom u ništa

Da je istina prvo pravilo kriznog komuniciranja znaju valjda već i vrapci na grani. No, umjesto toga, ministrica kulture još je jednom odlučila posegnuti za - prodavanjem magle.

Činjenica da Aleksandar Stanković gostovanje ministrice kulture u emisiji Nedjeljom u 2, nije iskoristio kako bi javnost doznala konkretne odgovore na neka od gorućih pitanja u tom resoru i nije pretjerano iznenađenje. To je već postao njegov zaštitni znak. Tako nismo čuli ništa o imenovanjima u Muzeju turizma, unaprijeđenju statusa i financiranja Osorskih večeri, statusu samostalnih umjetnika, problematičnom poslovanju jednog od dva kandidata za v.d. intendata HNK u Zagrebu ili pak o plagiranom doktoratu pod mentorstvom same ministrice, da spomenemo samo neke od recentnih skandala.

Dapače, društvene mreže vrve komentarima kako je cijelo gostovanje bio unaprijed dogovoreni show.

No, oko nečega je Stanković - kako je i  sam rekao - poželio tjerati mak na konac, a to nešto bila je presuda Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, slijedom koje je ministrici dosuđena kazna od 15.000 kn zbog činjenice da je zadražala vlasnički udio u u trgovačkom društvu Druga strana, izdavaču dvotjednika Zarez subvencioniranom značajnim iznosima, i nakon što je postala Ministrica kulture.

Odgovarajući na to pitanje, ali i izjavu potpisnice ovih redova u uvodnom prilogu emisije, ministrica je ustvrdila kako zapravo nije znala da je u sukobu interesa, jer nije poznavala Zakon o kulturnim vijećima, iako je temeljno načelo svakog zakonodavnog sustava da vas nepoznavanje zakone ne odriješuje od njihova poštivanja.

Ta je izjava u potpunoj suprotnosti onoj koju je prije nekoliko mjeseci, početkom svibnja, dala u Emisiji  Trećeg programa Hrvatske televizije urednice Jelene Jindre (koju u cijelosti možete poslušati ovdje). Tad je, naime, priznala da je bila svjesna da krši Zakon o kulturnim vijećima, ali se pravdala činjenicom da nije bila jedina i da je rečeni zakon - neprovediv.

No, kako smo već pisali, to nije bio prvi dokaz da je ministrica u sukobu interesa bila svjesno i namjerno. Još 2009. godine naša je redakcija javnosti, a poglavito nadležnom Vijeću za knjigu i nakladništvo, čija je članica tada bila Andrea Zlatar, poslala otvoreno pismo u kojem je upozoravala na sukob interesa.

Tome usprkos, Zlatar Violić, ostala je direktorica i jedina ovlaštena za zastupanje rečene tvrtke sve do 19. ožujka 2012., dakle čak četiri mjeseca nakon što je imenovana ministricom kulture! Samo tjedan dana nakon što je prestala biti direktorica Zareza, ministrica je objavila odluke o rezultatima natječaja za Javne potrebe u kulturi u segmentu časopisa, a kojima je Hrvatskom slovu dotacija smanjena za 200.000 kn.

Časopis koji je dotad godinama dobijao navlas istu subvenciju kao i Zarez, ne samo da se žalio na odluku, već je kao naslovnu temu jednog od svojih izdanja, te u brojnim medijskim istupima koji su slijedili, ali i u otvorenom pismu predsjedniku Vlade, Zoranu Milanoviću, upozorio na činjenicu da je ministrica kulture u sukobu interesa te da ima vlasnički udio u tvrtki Druga strana d.o.o.

No, ni to nije bilo dovoljno da se petogodišnji sukob interesa prekine, pa je ministrica na koncu dočekala pravorijek već spomenutog Povjerenstva i to - 20. lipnja ove godine!

Treba li nakon svega navedenog uopće debatirati o ozbiljnosti ostalih u emisiji iznesenih tvrdnji poput one da je kriterij od 25.000 riječi za smanjenje stope PDV-a dnevnim novinama najbolji mogući, ili nevjerojatno nadmene ocjene da Dubrovački simfonijski orkestar mora "još puno guditi" da bi bio na razini Varaždinskog komornog orkestra?

Ili one da će se novi Zakon o radu (a posljedično valjda i Zakon o kazalištima) u Saboru naći znakovitog - 1. travnja.

Treba li, zapravo, nakon svega, ozbiljno shvaćati išta što ministrica kaže?

Procijenite sami.

[jwplayer mediaid="147178"]

One Response

  1. Zaista NEDJELJOM U NIŠTA.Očekivalo se puno s opravdanim zanimanjem, a dobili smo još jedno izdanje Aleksandra Stankovića s izrazom lica čovjeka koji se na smrt dosađuje i jedva čeka da odradi jedan rutinski/dogovoreni/ posao.Njega odgovori zapravo nisu ni zanimali.Sramota.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE