Naslovnica > VIJESTI > PLES > Početak sezone u ZPC

Početak sezone u ZPC

Hrvatski institut za pokret i ples započinje novu sezonu brojnim novim inicijativima kako kroz projekte i predstave u Zagrebačkom plesnom centru, tako i na međunarodnom planu gdje trenutno sudjeluje kao partner u čak 4 EU projekta.
Share on facebook
Share on twitter

27.08.2013. u okviru EU projekta Beyond Front@ ZPC vodi Zagrepčane na besplatni izlet u Mursku Sobotu gdje se otvara 8. Međunarodni festival suvremenog plesa Front@! Gosti će moći pogledati Opus 1 – plesna minjatura 2013 (predstavljanje mladih nagrađenih plesača), te projekt performans skupine plesača treće dobi Generations. Izletnički program završava premijerom predstave In Reference to the Robbers Cave britanskog koreografa Roberta Clarkea. Ova plesna predstava nastala je kroz EU projekt Beyond Fronta, a u projektu sudjeluje i hrvatski plesač Zvonimir Kvesić.

Na festivalskom programu su još i predstave Cooling Down Signs portugalske koreografkinje Vanie Gale, te Memory of Water koreografkinje Maše Kolar, obje nastale uz produkcijsku potporu Hrvatskog instituta za pokret i ples i rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra. Hrvatska plesna umjetnica Irena Mikec, sudjelovat će u projektu Dance Communication Lab koji se također održava u okviru festivala Front@.

Program u samom ZPC započinje 6.09. 2013 izvedbom predstave Đubrad prokleta! autorice Natalije Manojlović. Realizirana u koprodukciji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples kroz rezidencijalni program u Zagrebačkom plesnom centru, šest plesačica su u fokusu radnje kojom nas vode na putovanje razotkrivanja što natjera čovjeka da kaže Đubrad prokleta!

7.09. 2013. na programu je sada već tradicionalno događanje Otvorena vrata, kojim ZPC poziva građane Zagreba svih uzrasta da posjete Centar te provjere bogatu ponudu raznolikih plesnih participatornih događanja. Kulminaciju dana predstavlja gostovanje španjolske plesne skupine Erre que erre sa predstavom Hoogerman. Gostovanje je realizirano u suradnji sa Španjolskom Ambasadom u Zagrebu te sa IKS festivalom u Splitu.

Predstava Hoogerman insprirana je djelom digitalnog nizozemskog umjetnika Hana Hoogerbruggea, koji teži digitalizaciji čovjeka s njegovim opsesijama, tjeskobama i strahovima. Koreograf i plesač, osnivač skupnie Erre que erre, Mario G. Saez, kroz svoj solo propituje način na koji naši virtualni avatari reflektiraju našu bit, odvodeći nas u svijet izvan pravila logike.

9.09. u medijateci Zagrebačkog plesnog centra, a u produkciji portala Plesnascena.hr započinje Kritički Parkour kojeg vodi Iva Nerina Sibila te koji predstavlja susret kritičara, umjetnika i publike. Prva u nizu epizoda progovara o nasljeđu Tanztheatera, ideologijama ekspresije, vezi Ausdruckstanza, cabareta i post punka u suvremenim izvedbenim praksama.

Potom u Ilici 10 slijede izvedbe novih repertoarnih naslova:

Hermafroditi duše projekt je riječkog autora Žaka Valente, uz dramaturga Andreja Mirčeva. U predstavi sudjeluju Tomas Kutinjača, Aleksandra Mišić (ZPA) i Iva Nerina Sibila, dok glazbu potpisuje Vlaho Prohaska. Predstava performativno mapira problem homofobije u suvremenog društvu te je posvećena Dejanu Nebrigiću (1971-1999.) jednom od prvih LGBTQ aktivista na prostoru bivše Jugoslavije.

Ephemerals je naslov najnovije predstave Petre Zanki koju je stvorila kroz niz rezidencija u Zagrebačkom plesnom centru, Monty u Belgiji, te kroz EU projekt SPAZIO kojeg vodi ICK Amsterdam pod umjetničkim rukovodstvom Emia Greca. Ephemerals je koreografija za pet elemenata u pokretu: tijelo, slika, zvuk, svjetlo i tekst koje postupno grade kaleidoskopski svijet sačinjen od osjeta, doživljaja i sjećanja iz djetinjstva pozivajući gledatelja na introspektivno putovanje.

Sizifov Pink naziv je novog multimedijalnog projekta u produkciji umjetničke organizacije O.N.E. te u već prepoznatljivoj visoko-estetiziranoj formi koju karakterizira rad autorice Martine Nevistić. Svi znamo priču o Sizifu – čovjeku koji gura svoj kamen uzbrdo iz dana u dan, za nikakvu nagradu. Tko je Sizif danas? Jesmo li to svi? Biramo li to biti? Odgovor na to pitanje možda treba prepustiti svakome ponaosob. Ali što kada bi Sizif kamen gurao radi privida smisla, samo kako bi došao do nekog obećanog, boljeg života koji mu drugi obećaju? Života u kojem je sve lijepo. U kojem je sve lakše. U kojem su ljudi savršeni, baš ono što žele biti. Kao na reklami.

Nova sezona je i početak novih EU projekata za Hrvatski institut za pokret i ples:

Program EU Kultura 1.3.5 odobrio je, uz visoku ocjenu od 99/100 bodova, projekt Migrant Bodies. U projektu uz Hrvatski institut za pokret i ples sudjeluju partneri: Comune di Bassano del Grappa (Italija), La Briqueterie - Centre de développement chorégraphique du Val de Marne (Francuska), te Circuit-Est i The Dance Centre (Kanada). Projekt Migrant Bodies koristi umjetničke i kulturološke alatke kako bi se razmotrila tema migracija u današnjem svijetu te njihov utjecaj, kao i izvorište intelektualnog, ekonomskog i kreativnog bogatstva za novu Europu, ali i Kanadu. Projekt će uključuti 16 umjetnika (6 koreografa/plesača, 5 pisaca, 5 likovnih umjetnika) iz tri europske zemlje i 2 kanadske regije koji će tijekom sljedeće dvije godine sprovesti svoja istraživanja na temu migracija te socio-kulturoloških promjena koje nastaju uslijed imigracija kako u lokalnim zajednicama, tako i globalno.

Projekt Communicating Dance u okviru programa Leonardo, a koji započinje u rujnu ove godine, ostvarivat će se u suradnji sa partnerima u Irskoj (Dance Ireland), Italiji (B-Motion Festival), Nizozemskoj (Dansatelier Rotterdam), Njemačkoj (K3, Kampnagel Hamburg) te Francuskoj (Le Pacifique, Grenoble).

Uz navedene, nove EU inicijative, Hrvatski institut za pokret i ples sudjeluje kao ravnopravni partner u sljedećim projektima: Beyond Fronta – Bridging New Territories (Slovenija, Austrija, Velika Britanija, Mađarska), SPAZIO (Nizozemska, Italija, Poljska) te Unlimited Access (Velika Britanija, Grčka, Portugal).

Do konca sezone, ZPC najavljuje i nekoliko gostovanja: Sonja Pregrad i Willi Prager iz Berlina koji će publici dočarati kako će ples izgledati 2043!; Rob Clarke iz Velike Britanije stiže s predstavom In Reference to the Robbers Cave;  kao i umjetnički dvojac Jonatthan Burrows i Matteo Fargion.

Detaljne termine svih spomenutih događanja potražite u našem kalendaru.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE