Search
Close this search box.

Paravan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Hrvatska plesna autorica s berlinskom adresom, Jasna Layes Vinovrški u suradnji i izvedbi plesačice Koraljke Begović propituje poimanje smrti kroz plesačko tijelo.
autorski tim funkcija
Kuna Zlaticaautor grafičkog oblikovanja
Nikolina Rafajdramaturg
Neven Petrovićautor videa
Neven Petrovićfotograf
Ana Fucijaškostimograf
Jasna Layes - Vinovrškikoreografija
Jasna Layes - Vinovrškikoncept
Jasna Layes - Vinovrškiscenografija
Marino Frankolaoblikovatelj svjetla

Polazišna istraživačka perspektiva u Paravanu je plesačko tijelo, o kojem se uglavnom govori u terminima agilnosti, snage i aktivnosti. Dovodeći to tijelo u odnos s intimnim iskustvima bolesti i umiranja, ali i intervjuima s a psiholozima, mrtvozornicima, i zaposlenicima pogrebnih poduzeća, uspostavljajući prvi kontakt s pitanjima koja se rijetko usuđujemo postaviti, težnja je izvedbe pokušaj razumijevanja smrti kao tabua, kao i pokušaj realizacije novog, drugačijeg odnosa  prema smrti kroz vrednovanje tijela ne samo u kontekstu zdravlja, već u svim etapama njegova života.

'Smrt nije iza paravana, već je ona sam paravan', citiraju u najavi autorice francuskog nadrealističkog pjesnika Éliea Delamare - Debouttevillea, te ekspliciraju razloge za bavljenje smrću:

'Razmišljanje o njoj se izmješta u budućnost, i to što je moguće dalju. Ako se i govori o njoj, govori se ispod glasa. Izbjegava se postavljanje pitanja. Pa i sama riječ. Shvaćena gotovo kao neuklopljiv nered unutar naše vizije općeg napretka, danas je svedena na brojke koje se ubrzano okreću. Kao religijski, filozofski, kulturno antropološki , pa i svjetonazorski fenomen, i dalje je uhvaćena unutar tabua koji se potvrđuje kroz mistifikaciju samog procesa umiranja, kao i svega što se događa nakon njega. U kulturi odbacivanja i prisilnog brisanja njene prisutnosti, pristaje se na institucionalizaciju i birokratizaciju tijela, koje se suočava sa svojim krajem.'

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE