Naslovnica > VIJESTI > INFO > HNK Zagreb: 9 do 12

HNK Zagreb: 9 do 12

Još je samo devet radnih dana ostalo prije no što središnji nacionalni teatar ostane bez uprave.
Share on facebook
Share on twitter

11. travnja 2012. godine Kazališno vijeće HNK u Zagrebu objavilo je prvi od četiri (propala) natječaja za intendantsko mjesto središnje nacionalne kuće.

Godinu i pol dana kasnije, točnije 11 dana prije isteka mandata aktualne intendantice Ane Lederer, i 12 dana prije početka sezone - ni javnost ni više od 500 zaposlenih ne znaju tko će ubuduće voditi tu najskuplju domaću ustanovu u kulturi!

Formalni vlasnici kazališta, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, ne oglašavaju se o cijeloj situaciji kao da je u pitanju imenovanje predsjednika kluba veselih hobista, a ne čelne osobe kuće koju porezni obveznici financiraju sa više od 100.000.000 kuna godišnje! Glasa nije čuti niti od nepotpunog Kazališnog vijeća koje se, prema javnosti dostupnim podacima, zadnji put sastalo 26. lipnja. Nepotpunog, jer je jedna od njegovih članica, Marija Sekelez, koju je kao svog predstavnika imenovao Grad, podnijela ostavku.

Aktualnu situaciju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kaosom je, još u ožujku ove godine, nazvao zamjenik ministrice kulture RH, Berislav Šipuš, gostujući u Vijestima iz kulture, no to ni njega (a za kojeg se špekuliralo da će biti imenovan vršiteljem dužnosti intendanta), ni njemu nadređenu ministricu kuture, nije nagnalo da išta u svezi HNK poduzmu.

Doduše, palamudilo se nešto s izmjenama Zakona o kazalištima (ZOK), po kojima je Grad Zagreb trebao izgubiti ovlasti u imenovanju intendanta, no te su izmjene pod čudnovatim okolnostima 'skliznule' sa dnevnog reda prošlog zasjedanja Sabora, a iduća saborska sjednica u planu je tek polovicom rujna! Hoće li se izmjene ZOK-a na njoj i naći zasad je neizvjesno, kao što je to uostalom i sudbina HNK u Zagrebu.

 

Naime, prema članku 43. Zakona o ustanovama:

Ako se na raspisani natječaj nitko ne prijavi ili nitko od prijavljenih kandidata ne bude izabran, natječaj će se ponoviti, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Do imenovanja ravnatelja ustanove na temelju ponovljenog natječaja imenovat će se vršitelj dužnosti ravnatelja ustanove ali najduže do godinu dana.

No, tko ima ovlasti imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja tj. intendanta? Prema istom zakonu, točnije njegovu 15. članku:

Osnivač ustanove imenuje privremenog ravnatelja ustanove, koji je ovlašten pod nadzorom osnivača obaviti pripreme za početak rada ustanove, a posebno pribaviti potrebne dozvole za početak rada, te podnijeti prijavu za upis u sudski registar ustanova.

A osnivača HNK u Zagrebu su dva, ministarstvo kulture i grad Zagreb, te je baš zbog njihove nemogućnosti dogovora središnji nacionalni teatar i doveden u situaciju da uopće mora tražiti vršitelja dužnosti intendanta.

Ukratko - kvaka 22.

Srećom, nije žurba.

Za dogovor o imenovanju voditelja kuće u kojoj je Ministarstvo financija našlo milijunske propuste u poslovanju, imaju čak 9 radnih dana.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI