Naslovnica > Osobe > OSOBE > Olga Šober

Olga Šober

MJESTO ROĐENJA:
predstava produkcija funkcija
Snježna bajkaizvođač Dobra vila I
La Traviata (ri)izvođač Violetta Valery
Pčelica Maja (ri)izvođač Pčelica Maja
Ero s onoga svijeta (ri)izvođač Đula

Olga Šober je rođena u Sarajevu (BiH) gdje uči pjevanje kod prof. Petra Lukača. Nakon završene srednje škole u klasi prof. Blanke Danon Kurpjel odlazi u Zagreb gdje diplomira pjevanje na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Zlatka Šira. U Beču, na Hochschule für Musik und daarstellende kunst (u klasi velikog svjetskog tenora, Kammersängera Antuna Dermote) je specijalizirala i diplomirala “Lied und Oratorium” a magistrirala je na beogradskom Fakultetu muzičkih umetnosti u klasi prof. Radmile Bakočević. Djelovala je kao prvakinja Opere u Hrvatskom narodnom kazalištu iz Osijeka a od 1988. godine prvakinja je Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka. Gostovala je na svim opernim pozornicama i scenama u domovini (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka)  te na ljetnim festivalima (Dubrovnik, Split, Pula, Rijeka, Opatija …) kao i u mnogim gradovima bivše države (Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Novi Sad…).

Kao samostalna umjetnica bilježi nastupe i u inozemstvu: Italija, Austrija, Njemačka, Brazil, Luksemburg, Norveška, Mađarska, Republika Češka, Litva, Bugarska, Ukrajina, Tatarska Republika, Gruzija, Tajvan, SAD, Japan… koncertirajući i pjevajući glavne uloge svog lirsko-koloraturnog faha.

Gilda u Verdijevoj operi “Rigoletto”, Violetta u “La Traviata”; Lucia di Lammermoore u istoimenoj Donizettijevoj operi, Kraljica noću u Mozartovoj “Čarobnoj fruli”; Jelena u Zajčevoj operi “Nikola Šubić Zrinski”; Margareta u operi “Faust”, Michaela u “Carmen” te Nedda u „I Pagliacci“ samo su neke u nizu mnogobrojnih uloga za koje je dobila sva značajna priznanja  među kojima se ističu: Nagrada dekana najboljem studentu Muzičke akademije u Zagrebu - Nagrada “Pavao Markovac”; Priznanje Vjesnikove kritike “Darko Lukić”; potom Šaljapinova medalja sveruskog opernog festivala u Kazanju (Tatarska republika): Nagrada Anala u Osijeku za najbolju glavnu žensku ulogu; Nagrada Grada Rijeke 1994. “za izuzetne interpretacije opernih uloga i ukupni stvaralački rad”, Nagrada Milka Trnina “za vrhunske domete u 1996. godini”, Nagrada Hrvatskog glumišta 1997 “za najbolje umjetničko ostvarenje u kategoriji opera, opereta i balet za 1997”, Nagradu „Štefanija Lenković“ HNK Ivana pl. Zajca Rijeka za najbolja glazbena ostvarenja u godini 2004. za ulogu Done Fiorille u Turco in Italia i Alice u Falstaffu.

Za osobite zasluge u kulturi 1998. godine je odlikovana Redom Danice hrvatske sa likom Marka Marulića.

Za promociju talijanske kulture 2002. godine dobila je viteški naslov „Cavaliere“ i Orden Zvijezda Italije predsjednika Republike Italije Giorgia Napolitana.

Uz opernu glazbu njeguje i solističku koncertnu aktivnost a nastupa uz komorne sastave i zborove u zemlji i inozemstvu (Bečki komorni orkestar, Milanski simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Collegium Musicum Slavnonicum, Collegium Musicum Fluminense, Collegium pro musica sacra, Riječki oratorijski zbor Ivan Matetić Ronjogov…)

Snima na razne nosače zvuka, a snimila je ekraniziranu operu «Nikola Šubić Zrinjski» te 2012. godine praizvedbu scenske kantate „Ana Frank“ Leopolda Baldinija u Sao Paolu (Brazil).

Olga Šober se bavi i pedagoškim radom kao docentica pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu (područni odsjek Rijeka).

Članica je stručnog ocjenjivačkog suda na natjecanju opernih pjevača u Alcamo (Italija) kao i glazbenih natjecanja u zemlji.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE