Login za korisnike

Mirko Čagljević

Istaknuti solist Opere HNK Ivana pl Zajca, bariton Mirko Čagljević preminuo je u rodnom Vukovaru 14. srpnja 2013. u 66. godini života.

Svojim je brojnim ulogama, što ih je tijekom gotovo trideset godina ostvarivao na riječkoj kazališnoj pozornici obilježio opernu scenu i glazbeni život Rijeke.

Mirko Čagljević rođen je u Vukovaru 19. srpnja 1947. godine. Pjevanje je usavršavao kod primadone prof. Božice Miller-Sitarić te svjetski poznate mezzosopranistice, Kammersängerin Biserke Cvejić.

Karijeru je započeo u Osijeku, gdje je u tamošnjem HNK-u od 1974. do 1979. bio član opernog zbora, a od 1979. pa do 1983. zaposlen je kao solist opere, operete i mjuzikla.

Godine 1983. prelazi u riječki HNK Ivana pl. Zajca  na čijim je daskama debitirao u ožujku te godine,  i prije formalnog zaposlenja u rujnu, ulogom Dr. Falkea u Staussovu Šišmišu.

O svojim pjevačkim početcima i kasnijem tijeku karijere, kazao je u jednom razgovoru u Novom listu:

Kao student, a živio sam u Osijeku, volio sam putovati. Za to je trebalo novaca. Stoga sam i radio. Bavio sam se amaterski i glumom, pa sam se javio na oglas Dječjeg kazališta u Osijeku. U njemu se od kandidata tražilo da uz glumačke sposobnosti dobro i pjevaju. Na toj audiciji mojim se glasom oduševila prof. Božica Miller-Sitarić i odmah predložila da pređem u zbor Opere u osječkom kazalištu. Nakon toga, deset godina bio sam marljiv učenik prof. Miller koja je bila sjajan muzički pedagog. Pjevanje sam jedno vrijeme učio i kod slavne pjevačice Biserke Cvejić. S vremenom sam dobivao i sve veće uloge i nastupao godišnje u stotinjak opernih predstava. Prije nego sam došao u Rijeku, dobro sam, znači, «ispekao» pjevački zanat. U Rijeci sam prvi put gostovao s osječkom Operom (izvodili smo Straussova «Šišmiša»). Tom prilikom maestro Davorin Hauptfeld (tadašnji direktor Opere) zainteresirao se za moj glas, polagao sam audiciju i tako prešao u Rijeku. Posebno bih želio istaknuti da je za moj uspjeh u Rijeci najviše zaslužna korepetitor Egle Trošelj, koja je sve role koje sam pripremao strpljivo sa mnom radila i nakon proba, kao što se trudila da usvojim pravilan izgovor talijanskog jezika.” (Gordana Milić, Novi list, 9.6.1987.)

Osim u Rijeci i Osijeku, nastupao u opernim kućama Zagreba, Splita, Ljubljane, Maribora; ljetnim festivalima u Ljubljani, Puli, Opatiji, Rijeci, Krku te brojnim koncertima.

Među brojnim njegovim ulogama što ih je ostvario u Operi riječkog HNK Ivana pl. Zajca izdvajaju  se uloga Germonta u VerdijevojTraviati, Silvia u Leoncavallovim Pagliaccima, Figara u Rossinijevom Seviljskom brijaču, naslovna uloga u VerdijevomRigolettu, naslovna uloga u Zajčevu Nikoli Šubiću Zrinjskom, uloga Escamilla u Bizetovoj Carmen, Mlinar Sima u Eri s onoga svijeta Jakova Gotovca, Renato u Verdijevu Trubaduru, Valentin u Gounodovom Faustu, Leget u Banu Legetu Ivana pl. Zajca…

Posljednju je ostvario ulogu Gostioničara u Manon Lescaut Giacoma Puccinija premijernoj izvedenoj u ožujku 2012. godine. Umirovljen je u srpnju iste godine.

predstava produkcija funkcija
Manon Lescaut (ri)izvođač Gostioničar
Moć sudbineizvođač Un Alcade
Pčelica Maja (ri)izvođač Čuvar košnice
Ero s onoga svijeta (ri)izvođač Sima
Carmen (ri)izvođač Escamillo
Nikola Šubić Zrinjski (ri)izvođač Nikola Šubić Zrinjski
  ZAŠTIĆENI SADRŽAJ
OSTATAK OVOG TEKSTA DOSTUPAN JE SAMO UZ PRETPLATU ILI SMS PLAĆANJE

PRETPLATITI SE MOŽETE VEĆ ZA
1 KN DNEVNO

Odgovori