Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Štrih: eksplozivni New York

Štrih: eksplozivni New York

Jesu li Sopranosi skrivili bombu pred Danteovim teatrom, hoće li 'Equus' skriviti redove na Broadwayu i što je ispalo od Walmartopie?
Share on facebook
Share on twitter

Pred kazališnim studijem glumca koji je igrao nećaka Tony Soprana, jučer je u New Yorku eksplodirala bomba. Slučajno?

Michael Imperioli, široj javnosti najpoznatiji po ulozi mafijaša Christophera Moltisantija u seriji ‘The Sporanos’, već nekoliko godina sa suprugom Victoriom vodi mali teatar ‘Studio Dante’ na newyorškom Manhatnu. Najbalaže rečeno, ‘zanimljivo’ uređeno kazalište, čije službene stranice tvrde da je posvećen produciranju ‘novih, hrabrih i emocijama nabijenih dramskih tekstova’ financira se između ostalog radionicama i scenskim čitanjima sa skupim ulaznicama I još skupljim zvijezdama, a u njima su dosad sudjelovale face kao što su Eddie Falco, Steve Buscemi, Julianna Margulies, Piper Perabo, Aidan Quinn i Sam Rockwell.

Zašto je i kako pred taj i takav Studio Dante Nepoznat Netko u utorak 4.rujna postavio eksplozivnu napravu – nitko živ ne zna, a gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg tvrdi kako, barem zasad, nije riječ o terorizmu.

Samo kazalište u eksploziji nije oštećeno niti je itko zbog nje nastradao, a jedinu štetu pretrpio je jedan kombi parkiran pred zgradom.

***

Predstava ‘Equus’ koja je cijele prošle sezone zabavljala britanske tabloide i izluđivala roditelje čija djeca ljube Harry Pottera, koncem 2008. seli na Broadway. Bombastično najavljivana, a na kraju čak i više nego pristojno ocjenjena predstava, na zao glas je došla zato jer u njoj mlađahni Daniel Radcliffe javnosti najpoznatiji kao filmsko lice Harry Pottera gola golcat igra tipa – zaljubljenog u konje. Predstava je nakon tri puna mjeseca pred prepunim gledalištem kazališta Gielgud spustila zastor u lipnju ove godine jer je Radcliffe imao drugih, filmskih obveza. S njima je povezan i još uvijek neizvjestan datum premijere u New Yorku, no kad doznamo – javimo.

***

Mjuzikl 'Walmartopia', kako mu i ime kaže, bavi se najvećim trgovačkim lancem na svijetu, američkim Wal-Martom. Off-Broadwayska produkcija zbog koje su se vlasnici trgovačkog lanca nabrusili na producente,a medije zasipali prigodnim priopćenjima za javnost, smještena je u 2037. godinu Glavni grad SAD-a više nije Washington, nego Wal-Martov rodni Bentonville u Arkansasu, a jedini preostali bastion demokracije je – savezna država Vermont. No osim ovih političkih, mjuzikl ima i socijalnu poruku, pa su u središtu radnje jedna zaposlenica zloglasnog lanca i njezina kći tinedžerica, koje pokušavaju preživjeti s čuveno malom Wal-Martovom nadnicom i nikakvim zdravstvenim osiguranjem.

No, uprkos svoj medijskoj prašini koju je već i samo postavljanje mjzikla izazvalo, ispostavilo se da Wal-Martovi šefovi mogu mirno spavati. Walmartopia je dobila prilično loše kritike, a onu najžešću možete pročitati i sami u New York Timesu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE