Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Ivica Šimić @ Azerbajdžan

Izvoz: Ivica Šimić @ Azerbajdžan

Predvođen Ivicom Šimićem, hrvatski autorski tim premijerno će se predstaviti publici najvećeg azerbajdžanskog kazališta za mlade.
Share on facebook
Share on twitter

U utorak 21. svibnja 2013. u Azerbajdžanskome državnom kazalištu za mladu publiku premijerno će biti izvedena predstava Zlatni ključić (Buratino), prema istoimenoj Tolstojevoj priči, a u režiji Ivice Šimića, te scenografiji Dinke Jeričević, i uz glazbu Igora Karlića.

Hrvatski autorski tim pet je tjedana pripremao predstavu u suradnji s lokalnim umjetnicima - Aynur Mamadovom koja potpisuje kostimografiju i koreografkinjom Raulyom Turkkan.

Do suradnje između Ivice Šimića i Azerbajdžanskoga državnog kazališta za mladu publiku došlo je na poziv direktora kazališta Mubariza Qamidova i uz potporu Ministarstva kulture Azerbajdžana, u želji da se pokrene proces razvoja azerbajdžanskog kazališta koje je dugo bilo izolirano od inozemnih utjecaja.

Šimić je predstavu koncipirao kao priču o potrazi za zlatnim ključićem koji će otvoriti vrata novog teatra i odvesti glumce iz kazališta u kojem vlada Karabas Barabas, kazališni silnik umrežen s kriminalnim podzemljem s jedne strane i s policijom s druge, u kazalište oslobođeno njegove tiranije i pratećeg sustava, u novo kazalište koje će biti bitno drugačije od ovog umreženog. Na taj način Buratino, mladi glumac (lutak), zajedno s mladim glumcima, postaje junakom pobune protiv zastarjela sustava i pokretačem procesa promjena.

Karabas Barabas sa svojom svitom završava u zatvoru, a novo kazalište započinje svoj život novom estetikom te novim i drugačijim odnosima.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI