Naslovnica > PREDSTAVE > Leticija i Ljublist

Leticija i Ljublist

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
mala scena po drugi put postavlja hit Petera Schaffera, a produkcijom koja će igrati samo 30 puta 40 godina umjeničkog rada proslavit će Vitomira Lončar.
autorski tim funkcija
Ines Nezirovićasistent scenografa
Gabrijela Ivanovićasistent kostimografa
Davor Kelićautor izbora glazbe
Saša Novkovićfotograf
Tatjana Lisacasistent produkcije
Vladimir Habunekprevoditelj
Peter Shafferautor teksta
Mirjana Zagoreckostimograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Željka Fabijanić Šaravanjaoblikovatelj svjetla
Ivica Šimićredatelj
Vitomira Lončarproducent
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
ansambl Teatra M&M
Ivica ŠimićBardolph*
Jasna BilušićLotte Shoen
Lana Helena HulenićGospođica Framer
Marko HergešićBardolph*
Vitomira LončarLeticija Douffet

Lettice Duffet, stručnjakinja za elizabetansku kuhinju i srednjovjekovno oružjen neumorna je i pomalo luckasta zaljubljenica u povijest i kazalište. Kao vodič po Fustian House, jednom od najmanje uglednih londonski aristokratskih imanja, teatralizira povijest istog zbog čeka na koncu upadne u oko Lotti Schon, inspektorici tzv. Preservation Trust, britanske inačice naših Zavoda za zaštitu spomenika. Nimalo impresionirana prilično slobodnim Leticijinim interpretacijama povijesti, Schon je odluči otpustiti. No, Leticiji ne pada na pamet predati se bez borbe, pa izaziva konvencionalnu Lotte na dvoboj...

Kratki je to sadržaj drame Leticija i Ljublist ili u izvorniku Lettice and Lovage, komedije Petera Shaffera iz 1987. godine napisane posebnoza Dame Maggie Smith, koja je zaigrala ulogu Lettice tj Leticije Douffet u prvoj britanskoj i američkoj produkciji. Shafferu je to bio prvi komični tekst nakon stanke od gotovo dvadeset godina.

Izvorna, londonska  produkcija teksta doživjela je čak 768 izvedbi na sceni Globe Theatre i jedna je od najdugovječnijih dramskih produkcija u londonskoj kazališnoj povijesti.

Tekst je u Hrvatskoj praizveden 1992. pod naslovom Lettice i Ljublist, u produkciji kazališta Mala scena i režiji Vladimira Habuneka kojem je to, nažalost, bila posljednja predstava u životu. Glavne uloge igrale su Neva Rošić i Nada Subotić i za svoja glumačka ostvarenja dobile više nagrada.

Najnoviju inscenaciju producira isto kazalište, a njom će 40 godina karijere proslaviti njegova osnivačica i producentica Vitomira Lončar, koja će u predstavi i zaigrati i to naslovnu ulogu Leticije.  Po uzoru na produkcijske modele britanskog teatra predstava će igrati samo 30 puta u razdoblju od 15. listopada do 29. studenoga 2015.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE