Login za korisnike

Prava stvar

Pazite što želite – moglo bi se ostvariti ili hit drama Toma Stopparda, o kazalištu, ljubavi, vjernosti i etici.

***

Henry je uspješan dramatičar, u ne baš sretnom braku sa Charlotte, glavnom glumicom njegova novog komada o braku na rubu rasapa. Nakon što se upusti u aferu s obiteljskom prijateljicom Annie, a ova zbog toga napusti vlastitog supruga, Henry nikako neće moći razlučiti je li njihova veza - 'prava stvar' ili tek  -  fikcija...

Kratki je to sadržaj čuvenog komada Toma Stopparda, The Real Thing iliti Prava stvar, praizvedenog 1989. godine u londonskom kazalištu Strand,16. studenog 1982. u režiji Petera Wooda s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama.

Sedam godina kasnije i pet godina nakon premijere na Broadwayu (s Jeremyjem Ironsom i Glenn Close) održana je i hrvatska premijera u Maloj sceni i to 8. prosinca 1989. u režiji Ivice Šimića, scenografiji Dinke Jeričević te s Brankom Supekom i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama.

25 godina kasnije, u obljetničkoj sezoni, Mala scena ponovno producira isti naslov, ali s posve novom generacijom glumaca, a koji će predstavu igrati samo 30 puta, po uzoru na praksu West Enda i Broadwaya.

U glavnim uloga nastupaju Dražen Čuček i Jelena Veljača, kojoj će to biti prva kazališna premijera nakon punih deset godina izbavanja sa pozornice.

Predstavu, kao i prije 25 godina, režira - Ivica Šimić.


Odgovori