Naslovnica > VIJESTI > INFO > BLOG: Ostavite svaku nadu vi koji ulazite…

BLOG: Ostavite svaku nadu vi koji ulazite…

Naslov ovog bloga osim na sve domaće komunalne teatre, možda bi trebalo staviti na granične prijelaze. Zašto da se lažemo?

Recentni natječaj za ravnateljsko mjesto u Zagrebačkom kazalištu lutaka raspisan je, nema u to nikakve sumnje, protuzakonito. Iz njega su unaprijed bili isključeni svi koji su školovanje završili prema bolonjskom sustavu, čime je najgrublje prekršen Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 46/07 i 63/11).

Identično gaženje zakona već smo vidjeli i u jednom od natječaja za intendantsko mjesto HNK u Zagrebu, potom i u zagrebačkoj Trešnji (koja je da stvar bude bolja, objavila natječaj sa dva različita roka završetka), ali i u najnovijem natječaju za ravnateljsko mjesto HNK u Osijeku.

No, koga u nas još brinu zakoni?

Odbor za kulturu zagrebačke gradske Skupštine sasvim sigurno – ne. Taj je odbor, na čelu sa Zvonkom Makovićem, 'blagoslovio' sporni natječaj u Trešnji, a jučer, 18. veljače i ovaj u  ZKL, iako je višekratno i usmeno i pismeno upozoren na bezakonje.

Tako je i sam odbor postao kršitelj zakona, što mu – nažalost – nije prvi put, i zbog čega je već u više navrata, pa i peticijom, grupa domaćih intelektualaca tražila njegovu smjenu.

Ali – zaludu.

U krajnjoj liniji, ako protuzakonito može biti imenovana pučka pravobraniteljica, zašto ne bi mogli biti i ravnatelji domaćih teatra?

Po onoj staroj 'nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota', zakoni se u nas krše kad god to odgovara nekoj dovoljno jakoj interesnoj grupi, i na to se gotovo nitko više niti ne osvrće.

A i zašto bi? Držati 'jezik za zubima' postala je u nas tolika vrlina da je zbog nje javne laude prošlog tjedna dobio i Upravni odbor HDDU. Isti je naime odlučio ni glasa ne pustiti u slučaju 'plakat', što su delegati Skupštine tog društva, dakle predstavnici članstva – aklalamacijom pozdravili.

U ZKL su, doduše, nešto malo i 'talasali', nekolicina ih je čak i faksirala protestne dopise već spomenutom Odboru i zagrebačkim gradskim zastupnicima, ali broj takvih neusporediv je s onom čuvenom 'šutljivom većinom' iz jedne političke reklame.

S onom ogromnom masom koja će svoje navodno negodovanje zbog kršenja zakona radije istresti na najbližem šanku, nego u telefonsku slušalicu svog gradskog i saborskog zastupnika.

S onima, koji šutnjom i sami prelaze s onu stranu zakona.

...jer čak i da se odluče nešto napraviti, kome da se jave? Već spomenutoj pučkoj pravobraniteljici?

Ma dajte, 'ostavite svaku nadu...'

Ili  mislite da će netko na bezakonje u hrvatskoj kulturi ipak na koncu reagirati?

Vi, recimo?

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE