Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Sve što ste ikad željeli znati o ‘Les Misérables’

Sve što ste ikad željeli znati o ‘Les Misérables’

Je li ili nije posrijedi najdugovječniji mjuzikl na svijetu? Zašto je njegov izvornik u Hrvatskoj dugo bio hit u – dječjim kazalištima? Tko su bili hrvatski ‘Jadnici’ Od čega su napravljene cipele Anne Hathaway u filmu i još puuuno toga... [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Filmska adaptacija mjuzikla Les Misérables ovog četvrtka stiže na domaće kino-repertoare, a mi smo tim povodom na jednom mjestu sakupili svu silu zanimljivosti vezanih kako za predstavu, tako i za film...

 • Les Misérables ili kolokvijalno Les Mis mjuzikl je nastao prema istoimenom romanu Victora Hugoa.
 • Suprotno popularnoj zabludi radnja Les Mis ne odvija se tijekom Francuske revolucije 1793., već Pariškog ustanka Paris Uprising (Insurrection républicaine à Paris en juin), 1832., neuspjele antimonarhističke bune pariških republikanaca koju su predvodili studentski pokreti. Pobuna je trajala tek 24 sata, a rezultirala je s više od 800 ranjenih ili ubijenih prosvjednika, ali ne i ostvarivanjem političkih ciljeva.
 • Sam mjuzikl život je započeo kao koncept-album skladatelja Claude-Michela Schönberga i tekstopisca Alaina Boublila, a koji je na ideju da ga napravi došao gledajući londonsku produkciju mjuzikla Oliver!
 • Nakon što su objavili album, pokrenuli su i prvu francusku produkciju predstave koju je 1980. u pariškoj Palais des Sports postavio filmaš Robert Hossein. Produkcija je doživjela 100 izvedbi,a procjenjuje se da ju je vidjelo više od 500,000 ljudi.
 • 1983. kopiju rečenog konecptualnog albuma redatelj Peter Farago ‘uvalio’ je u ruke proslavljenog britanskog kazališnog impresarija - Camerona Mackintosha. Potonji je je bio sumnjičav, no na koncu je ipak odlučio producirati britansku verziju predstave i to u suradnji sa Royal Shakespeare Company! Nakon dvije godine priprema, izmjena u libretu i glazbi, predstava je praizvedena na sceni Barbican centra 8.listopada 1985. i uprkos prilično poražavajućim kritikama pretvorila se u svjetski fenomen. U izvornoj postavi bila je i legendarna Patti LuPone koja je za ulogu Fantine dobila i Laurence Olivier nagradu
 • premijera ponešto drugačije verzije na Broadwayu u režiji Trevora Nunna i Johna Cairda zbila se 12. ožujka 1987 . na sceni The Broadway Theatre. Produkcija je stajala 4.5 milijuna dolara, no već je u pretprodaji od ulaznica uprihodila čak 4 milijuna.
 • Broadwayska produkcija bila je 1987. nominirana za nagradu Tony u čak 12 kategorija, osvojila ih je 8, uključujući i one za najbolji mjuzikl i režiju.
 • Originalna West End produkcija mjuzikla premijerno je izvedena 1985. i odonda neprestano igra, što je čini najdugovječnijim mjuziklom na West Endu, dok brodwayska produkcija drži četvrto mjesto među mjuziklima na Velikom bijelom putu. No ukupno gledano, londonska produkcija Les Mis je drugi najdugovječniji mjuzikl u povijesti. Na prvom su mjestu, naravno, Fantastics.
 • Mjuzikl je postavljen u 42 zemlje svijeta a do danas je uprihodio više od 3 milijarde dolara!
 • Londonska produkcija mjuzikla koristi 392 različita kostima
 • Zaštitni znak mjuzikla je slika Cosette kako čisti krčmu Thénardiers, napravljena prema crtežu Gustave Briona, a koji je pak nastao prema ilustraciji Émile Bayard za jedno od ranih izdanja romana.
 • Film koji upravo stiže u naša kina režirao je Tom Hooper. No, ekranizacija mjuzikl planirana je još 1988. i trebao ju je režirati Alan Parker, a 1991. kao redatelj spominjao se i Bruce Beresford. Konačno, predprodukcijske pripreme za aktualnu filmsku verziju producent Eric Fellner započeo je 2009., a scenarista William Nicholsona angažirao je 2011. njemu je, kažu, pošlo za rukom scenarij napisati u 6 tjedana.
 • Anne Hathaway već je osvojila Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu, a kladionice tvrde da joj se u istoj kategoriji smiješi i nagrada Oscar. Sama je pak više puta izjavila kako joj se čini da je bila predodređena za ulogu Fantine. Naime, kad joj je bilo sedam godina, njezina je majka Kathleen Ann McCauley, igrala različite uloge u jednoj od turirajućih produkcija Les Mis, te bila understudy za Fantine. Kad je Anne ovaj mjuzikl gledala drugi put u životu, baš je njezina mjaka igrala rečenu ulogu.
 • Kad smo već kod Anne – ona je striktna veganka i osim što ne konzumira namirnice životinjskog podrijetla, bori se I protiv svih mogućih oblika okrutnosti prema životinjama. Zato je na setu Les Mis inzistirala da joj naprave – vegansku obuću! Da, dobro ste pročitali.  "ona je veganka, pa nismo mogli koristiti materijale životinjskog podrijetla za cipele njezina lika Fantine. Morali smo naći vrlo posebne obućare koji su bili u stanju prozvesti stilske čizmice na vezivanje, ali i ostalu obuću, što – vjerujte mi – nije bilo lako”, izjavio je kostimograf filma Placido Delgado.
 • Kako bi što uvjerljivije utjelovio zatvorenika br. 24601, odnosno Jean Valjeana, Hugh Jackman posegnuo je za ekstremnim mjerama. Njegov mu je osobni trener ispričao kako profesionalni body builderi 36 sati prije natjecanja ne piju vodu, ne bi li tako izgubili do 4.5 kg vode, većinom u području obraza, oko očiju i potkožnog tkiva. “…pa sam odlučio probati. Nakon otprilike 20 sati pomislio sam kako je to potpuna ludost, a glavobolje su bile nesnosne. Vjerujete mi: nemojte to pokušavati kod kuće”.
 • Helena Bonham Carter koja u filmu igra Madame Thenardier, rođakinja je (u petom koljenu) francuskog političara po imenu Achille Fould, pristaše Louis Napoleona III, prvog predsjednika nove francuske Republike. Hugo, je upravo Foulda optuživao da “ima krvave ruke” zbog njegove uloge u Napoleonovu režimu.
 • Film Les Miserables u prvom je vikendu prikazivanja zaradio 18.2 milijuna dolara, što je najbolje kino-otvaranje nekog mjuzikla u povijesti.

 • Na hrvatskim pozornicama su Les Mis dugo godina bili predložak predstava za – djecu! Pionirsko kazalište Split  premijerno je 20.9.1957. izvelo predstavu Lutka male Kozete: Dječja drama u dva dijela, scensku adapatciju Hugoova romana koju je potpisao Dinko Morović. Redatelj predstave bio je Zvonko Kovač, a ista je odigrana 23 puta.
  Isti naslov, ali u adaptaciji D.Milenhina našao se 14.4.1963. godine na reprtoaru Kazališta lutaka Zadar. Tamo je Lutka male Kozete: Dječja drama u dva dijela igrala 17 puta i to u režije Mile Gatare.
  Posljednje pojavljivanje Jadnika na repertoarima kazališta za djecu i mlade zbilo se 1966. kad je predstavu Gavroš i Kozeta, također za zadarske lutkare dramatizirao Dinko Morović, a režirao Zdenko Kovač. Predstava je odigrana 24. puta, a potom obnovljena iduće godine kad je imala još 55 repriza.
 • Jedina domaća produkcija mjuzikla Les Miserables naslovljena Jadnici, zbila se 8. veljače 1982. godine u KD Lisinski, a u produkciji zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija. Kazališna cedulja predstave izgledala je ovako:

 

 

A. Boublil-C.M. Schönberg: JADNICI pop opera

prema romanu Victora Hugoa

napisali: Alain Boublil i Claude-Michel Schönberg

Uglazbio: Claude Michel Schönberg

Tekstove pjesama napisali: Alain Boublil i Jean-Marc Natel

Instrumentirao: John Cameron

Tekst preveo: Nenad Turkalj

Redatelj: Vlado Štefančić

Dirigent: Pero Gotovac i Veseljko Barešić

Scenograf: Drago Turina

Kostimografkinja: Ljubica Wagner

Koreografkinja: Tihana Škrinjarić

Korepetiori-suradnici dirigenta: Jaroslav Kubiček i Krešimir Klemenčić

Pomoćnica redatelja: Lili Čaki

Suradnik scenografa: Jaroslav Hoško

Pomoćnica kostimografkinje: Elvira Ulip

Pomoćnica koreografkinje: Branka Kolar

Zborovođa: Branko Starc

Dirigent dječjeg zbora: Zlatko Kubik

Osobe:

Jean Valjean: ĐANI ŠEGINA; Javert: BRANKO BLAĆE; gospodin Thenardier: VLADO KOVAČIĆ;

Gospođa Thenardier: NEVENKA PETKOVIĆ SOBJESLAVSKI;

Cosette: NADA ROCCO; Cosette, dijete: BARBARA ROCCO;

Fantine: RADOJKA ŠVERKO;

Marius: IVO PATTIERA; Gavroche: ĐELO JUSIĆ (ml.) i ROBERT RIPLI;

Eponine: LUKRECIJA BREŠKOVIĆ; Enjolras: ZRINKO SOČO;

Combeferre: ROLAND ŠUSTER; Feuilly: ĐUKA ČAIĆ; Courfeyerac: JOSIP DERNIKOVIĆ;

Bamatabois-Majordomus: JOSIP FIŠER; Fauchelevant: HRVOJE SKRAČIĆ;

Natel: STJEPAN SRPAK; Gospodin Gillenormand: ROLAND ŠUSTER;

Gospođica Gillenormand: SMILJKA BENCET; Starica: GRETA VINKOVIĆ; Prva žena: LJILJANA PALADINIĆ;

Druga žena: MARIJA GRČIĆ RAKO; Treća žena: BLAŽENKA BLAŽINIĆ;

Montparnasse: KRUNOSLAV ŠPACAPAN;

Prvi radnik: MLADEN KLEPO; Drugi radnik: DAMIR MUJADŽIĆ

Radnici, mornari, prostitutke, plemići, studenti, oficiri i vojnici

ZBOR I ORKESTAR KAZALIŠTA "KOMEDIJA"

STUDIO ZA SUVREMENI PLES, KARATE KLUB "TEMPO"

DJEČJI ZBOR MUZIČKE ŠKOLE R.J. "JOSIP SLAVENSKI"

Premijera: 08.02.1982.

Posljednja izvedba 27.02.1984.

Izvedena ukupno 44 predstave

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE