Search
Close this search box.

Nominacije za Teatar.hr Nagradu Publike 2012.

Na danas održanoj konferenciji za medije u zagrebačkoj Tvornici kulture, objavljena je lista nominiranih za Teatar.hr Nagradu publike – prvo izdanje jedine hrvatske nagrade u izvedbenim umjetnostima o kojoj odlučuje isključivo – publika.

Nakon što su u prednominacijskom ciklusu od gotovo mjesec dana birali svoje favorite, gledatelji - posjetitelji kazališnih predstava elektronskim će glasanjem do 21. studenoga odabrati dobitnike nagrada u deset kategorija.

Dodjela nagrada održat će se 22. studenoga u Velikom pogonu Tvornice Kulture, a kako kaže Nora Krstulović, urednica Teatra.hr, “bit će to istovremeno i rođendanska zabava najstarijeg neovisnog domaćeg portala u kulturi, i koncert, ali i rijetka prilika da mi koji se kazalištem bavimo svakodnevno iz prve ruke čujemo mišljenje publike. Učinit ćemo stoga sve što je u našoj moći da organiziramo nezaboravnu, opuštenu i nekonvencionalnu večer, no njezin ključni sastojak ipak će biti publika, koja će nadamo se, dupkom ispuniti Veliki pogon Tvornice kulture, a time i omogućiti daljnji opstanak portala Teatar.hr”.

Da će večer doista biti nekonvencionalna potvrđuje izbor voditelja - Nine Violić i Mirana Kurspahića. U programu Dodjele nastupit će pak brojni domaći glumci koji su prošle sezone u kazalištu svirali i pjevali, ali i glazbenici koji su u istom razdoblju za i u kazalištu – stvarali, idealne tehničke uvjete osigurat će im jedan od partnera Teatar.hr Nagrade Publike -  ROKAJ Produkcijski Sistemi. Sav prihod od dodjele namijenjen je financiranju portala Teatar.hr, a svaka od ulaznica ujedno će biti i kupon za sedmodnevni besplatni pristup njegovim premium sadržajima.

Svoj su dolazak na scenu dodjele među inima već potvrdili članovi ansambla ZeKaeMove predstave Žuta crta kojima će to biti prvi koncertni nastup van teatra, ali i braća Alen i Nenad Sinkauz, polovica hrvatsko-talijanskog ekperimentalnog sastava East Rodeo,  koji su lani radili na cijelom nizu predstava uključujući i onu Malo je dovoljno s frontmenom Goribora - Aleksandrom Stojkovićem. Lista izvođača je svakim danom, kako kažu iz produkcije, sve dulja, a uključuje i goste iz inozemstva kao i neka dobro poznata domaća glazbena imena koja se spremaju objaviti idućeg tjedna.

Konferenciji su, uz umjetničke ravnatelje – Noru Krstulović i Vedrana Peternela, prisustvovali i Adriana Šnajder, koordinatorica projekta, te Mario Gigovic iz produkcije TNP, partneri projekta – ravnatelj Tvornice kulture Dražen Goreta bez čije potpore realizacija same Dodjele ne bi bila moguća, te Alen Matošović urednik internet Radija808, čiji je provjereni Sound System zadužen za dobre vibracije i zabavu nakon završetka službenog programa Dodjele, kao i autorice vizualnog identiteta, mlade dizajnerice Klasja Habjan i Zita Nakić.

Publika za svoje favorite može glasati do 21. studenoga putem stranice nagrada.teatar.hr, dok na stranici shop.teatar.hr te na prodajnim mjestima Tvornice kulture od 6. studenog, može na vrijeme osigurati svoju ulaznicu za koju, zbog zanimljivog, gotovo trosatnog zabavnog programa s velikim imenima hrvatske kazališne i glazbene scene, vlada veliki interes.

Nominirani su:

-          predstava godine 
nagrada se dodjeljuje za najbolju predstavu po izboru publike bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku, odnosno za nju istovremeno konkuriraju i dramske i operne i plesne predstave, kao i one namijenjene djeci mladima, te one namijenjene odraslima

*zbog činjenice da su pojedine predstave imale jednak broj glasova, u ovoj kategoriji  iznimno 8 nominiranih

 • Adio kauboju!
  r: Ivica Buljan, Splitsko ljeto
 • Glorija
  r: Saša Božić, Teatar&TD, Kultura promjene SC
 • Idiot
  r: Ivan Popovski, ZKM
 • Moj sin samo malo sporije hoda
  r: Janusz Kica, ZKM
 • Sad Sam Lucky
  k/r: Matija Ferlin, Zavod Emanat, Centre National de la Danse - Paris, Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, HIPP, ZPC, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat
 • Samice
  r: Matija Ferlin, INK
 • skup: igre
  r: Saša Božić, Dubrovačke ljetne igre
 • Unterstadt
  r: Zlatko Sviben, Osječko ljeto kulture, HNK Osijek

-          izvođač godine
za nagradu mogu konkurirati svi izvođači iz produkcija koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira jesu li igrali glavne ili sporedne uloge, te da li su ih ostvarili u dramski, plesnim, opernim ili nekim drugim formama. Izvođač ne mora biti hrvatski državljanin.

-          izvođačica godine
za nagradu mogu konkurirati sve izvođačice iz produkcija koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira jesu li igrali glavne ili sporedne uloge, te da li su ih ostvarili u dramski, plesnim, opernim ili nekim drugim formama. Izvođačica ne mora biti hrvatska državljanka.

-          redatelj / koreograf godine
za nagradu mogu konkurirati samo samo oni redatelji odnosno koreografi koji su neosporno glavni autori predstave, dakle ne i npr. koreografi u dramskim predstavama. Za nagradu mogu konkurirati i autori koji nisu hrvatski državljani/državljanke.

-          najbolji novi dramski tekst 
za nagradu mogu konkurirati samo originalni dramski tekstovi, (ne i adaptacije), hrvatskih državljana i državljanki, a koji su praizvedeni u zadanom razdoblju, u skladu s temeljnim propozicijama nagrade.

-          nezavisno kazalište godine
nagrada se dodjeljuje za ukupna postignuća u sezoni, a za nju konkurirati mogu samo pravni subjekti upisani u Očevidnik kazališta, kao i plesne skupine u čijem vlasništvu ni na koji način ne participiraju država ili jedinice lokalne samouprave,

-          festival godine 
nagrada se dodjeljuje za najbolje osmišljenu i realiziranu sezonu domaćeg festivala

-          osoba godine
za nagradu mogu konkurirati svi profesionalci članovi hrvatskih strukovnih udruga s područja izvedbenih umjetnosti, izvođači i autori predstava koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, kao i ravnatelji i drugo osoblje subjekata upisanih u Očevidnik kazališta, kao i plesnih skupina i festivala. Nagrada se dodjeljuje za pozitivna postignuća u nominacijskom razdoblju, a nominirane osobe moraju biti hrvatski državljani.

-          najprecjenjenija produkcija godine
nagrada se dodjeljuje predstavama čiji je doživljaj, po sudu publike, u golemom nesrazmjeru s medijskom i kritičkom recepcijom iste. Za nagradu mogu konkurirati sve predstave koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku, odnosno za nju istovremeno konkuriraju i dramske i operne i plesne predstave, kao i one namijenjene djeci mladima i one namijenjene odraslima.

 • Adio kauboju!
  r: Ivica Buljan, Splitsko ljeto
 • Idiot
  r: Ivan Popovski, ZKM
 • Medeja
  r: Tomaž Pandur, HNK u Zagrebu i Dubrovačke ljetne igre u suradnji s Pandur.Theaters
 • Pokojnik
  r: Lenka Udovički, Teatar Ulysses
 • Rat i mir
  r: Tomaž Pandur, HNK u Zagrebu, Pandur.Theaters i Maribor 2012 - Europska prijestolnica Kulture

-          skandal godine
u konkurenciju ulaze osobe i događaji koji su na negativna način obilježili domaće izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja u nominacijskom razdoblju. Nominirane osobe moraju biti hrvatski državljani, dok eventualni pravni subjekti moraju biti registrirana u Hrvatskoj u skladu s primjenjivim propisima.

 • izbor intendanta HNK Split
 • izbor intendanta HNK Zagreb
 • ne dodjeljivanje ‘Judite’ za dramski program na Splitskom ljetu
 • tretman dramskih pisaca (ne dodjeljivanje prve nagrade na natječaju ‘Marin Držić’ i nagrade za najbolji tekst na Marulićevim danima)
 • ‘nestanak’ 11 milijuna kuna za nezavisnu scenu u Gradu Zagrebu

Glasati možete ovdje.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE